Linkovi

Biden kaže da će razgovarati sa Šijem o kineskom balonu


Američki predsjednik Joseph Biden tokom obraćanja u Bijeloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Američki predsjednik Joseph Biden tokom obraćanja u Bijeloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Predsjednik Sjedinjenih Država Joseph Biden izjavio je da očekuje da će razgovarati sa kineskim predsjednikom Ši Đinpingom o balonu – za koji američke vlasti tvrde da je špijunski.

Početkom februara američki borbeni avion oborio je balon koji je leteo nad teritorijom Sjedinjenih Država.

Ne tražimo novi hladni rat“, poručio je Biden.

Američki predsjednik, u svom prvom dužem obraćanju o kineskom balonu i tri neidentifikovana objekta koje su oborili američki lovci, nije precizirao kada će razgovarati sa Šijem.

Ukazao je međutim da Sjedinjene Države nastavljaju diplomatski angažman sa Kinom u vezi sa tim pitanjem.

Očekujem da ću razgovarati sa predsjednikom Šijem, nadam se da ćemo razriješiti to pitanje, ali se neću izvinjavati što je balon oboren”, rekao je Biden povodom primjedbi iz Pekinga.

Kina tvrdi da je balon visine 60 metara bio dizajniran za praćenje vremenskih uslova, dok sa druge strane Washington uzvraća da je namjena letjelice bila da vrši nadzor.

Ukazano je i da je balon bio opremljen potrebnom elektronikom za to.

Na ovoj fotografiji koju je pružio Chad Fish, ostaci velikog balona plutaju iznad Atlantskog okeana, nedaleko od obale Južne Karoline, sa borbenim avionom i njegovim tragom ispod njega, 4. februara 2023. (Chad Fish preko AP-a)
Na ovoj fotografiji koju je pružio Chad Fish, ostaci velikog balona plutaju iznad Atlantskog okeana, nedaleko od obale Južne Karoline, sa borbenim avionom i njegovim tragom ispod njega, 4. februara 2023. (Chad Fish preko AP-a)

Američki predsjednik ukazao je i da se, kako je rekao, čini da tri neidentifikovana objekta, koja su takođe oborili američki borbeni avioni, nisu korištena za špijuniranje.

Biden je rekao da su ti objekti, kako je ukazao, vjerovatno povezani sa dobroćudnim svrhama.

Procjena američke obavještajne zajednice je da su objekti vjerovatno povezani sa privatnim kompanijama ili istraživačkim institucijama”, rekao je Bajden.

Prethodio im je balon – koji su američke vlasti označile kineskim špijunskim letećim objektom.

Američka vojska je temeljno ispitala vazdušni prostor nakon leta kineskog balona. Sjedinjene Države su, djelujući iz opreza, oborile tri objekta koji su bili u vazduhu”, poručio je Biden.

Prema njegovim riječima i dalje nije poznato o kakvim se objektima radi.

Obavještajna zajednica vjeruje da su objekti povezani sa privatnim kompanijama i istraživačkim institucijama. Broj takvih objekata nad Sjedinjenim Državama nije povećan. Ukoliko bilo koji od takvih objekata bude predstavljao prijetnju po američke građane – biće oboreni”, ustvrdio je Bajden.

Američki predsjednik rekao je da SAD planiraju da pospješe regulativu letećih objekata kojima ne upravljaju ljudi.

Sprovodićemo mjere za poboljšanje detekcije objekata u američkom vazdušnom prostoru”, ukazao je američki predsjednik.

Naveo je i da su SAD uspjele da zaštite, kako ih je označio, osetljive lokacije od prikupljanja podataka kineskim balonima - koji bi se mogli naći na znatnim visinama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG