Linkovi

Kineski balon podijelio američke zakonodavce


Obaranje kineskog balona
Obaranje kineskog balona

Republikanski zastupnici u nedjelju su optužili Kinu za namjerno nadgledanje osjetljivih američkih vojnih lokacija balonom za koji se sumnja da je špijunski i rekli su da je Bidenova administracija dala obavještajnu priliku Pekingu time što nije oborila balon tokom leta kroz američki zračni prostor.

Balon na nebu iznad Sjedinjenih Država prije nego što ga je vojni avion projektilom oborio iznad Atlantskog okeana u subotu dodatno je zaoštrio odnose SAD-a i Kine.

Američki najviši diplomata iznenada je prekinuo putovanje u Peking, a Kinesko ministarstvo odbrane je u saopćenju, nakon što je balon pao u more uz obalu Karoline, navelo da "zadržava pravo da preduzme neophodne mjere za rješavanje sličnih situacija".

"Jasno je da je ovo bio pokušaj Kine da prikupi informacije, da porazi našu komandu i kontrolu nad našim osjetljivim lokacijama protiv raketne odbrane i nuklearnog oružja", rekao je predsjedavajući Obavještajnog odbora Predstavničkog doma Mike Turner u nedjeljnim informativnim emisijama. “A to je svakako hitnost koju ova administracija ne prepoznaje.”

Američki odbrambeni i vojni zvaničnici rekli su da je balon 28. januara ušao u zonu protuzračne odbrane SAD sjeverno od Aleutskih ostrva i prešao, uglavnom, preko kopna preko Aljaske, a zatim ušao u kanadski vazdušni prostor u ponedjeljak. Ušao je ponovo na američku teritoriju preko Idaha u utorak, na dan kada je Bijela kuća rekla da je predsjednik Joe Biden prvi put obaviješten o tome.

"Nevjerovatno je tvrditi da nije bilo nigdje" sigurno oboriti balon između Aljaske i Karoline, rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

Vođa većine u Senatu Chuck Schumer, demokrata, rekao je da će Senat ovog mjeseca dobiti brifing o balonu, uključujući detalje o mogućnostima nadzora, te da administracija razmatra mjere protiv Kineza zbog "njihovih drskih aktivnosti". Rekao je da su republikanske kritike političke i preuranjene, te da su SAD "poslale jasnu poruku Kini da to nije prihvatljivo".

Biden je izdao naredbu za obaranje balona, ali je želio da se to dogodi ranije, u srijedu. Savjetovano mu je da bi najbolje vrijeme za operaciju bilo kada je balon bio iznad vode, rekli su američki zvaničnici. Vojni zvaničnici su utvrdili da bi obaranje balona preko kopna sa visine od 60.000 stopa predstavljalo neopravdani rizik za ljude na zemlji.

"Poruka koju su (Kinezi) pokušavali poslati je ono u što oni interno vjeruju, a to je da su Sjedinjene Države nekada velika supersila koja je ispražnjena, koja je u padu", rekao je republikanski senator Marco Rubio, potpredsjednik obavještajnog odbora Senata. "A poruka koju pokušavaju poslati svijetu je: 'Vidi, ovi momci ne mogu ništa učiniti ni u vezi s balonom koji leti iznad zračnog prostora SAD-a. Kako uopće možete računati na njih ako bi se nešto dogodilo u indo-pacifičkoj regiji?'"

Balon je uočen u srijedu iznad Montane, gdje se nalazi baza zrakoplovnih snaga Malmstrom.

"Nisu otišli da pogledaju Grand Canyon", rekao je Turner. "Otišli su i pogledali naše lokacije nuklearnog oružja i lokacije za odbranu od raketa širom zemlje. "

Ali senator Cory Booker, demokrata, rekao je da vjeruje vojsci, dodajući: "Trebalo bi zapamtiti da se sada zna da se ovo dogodilo pod Trumpovom administracijom više puta. Tako da je malo licemjerno stvarati još jedan standard za Bidena kada je Trump, čini se, dozvolio da ovo prođe preko Sjedinjenih Država.”

Kina je odbacila bilo kakve tvrdnje o špijuniranju i rekla da se radi o balonu za civilnu upotrebu namijenjenom meteorološkim istraživanjima. Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je putovanje balona bilo van kontrole kineske vlade.

"Ovo nije bila nesreća. Ovo je bilo namjerno. To je bila obavještajna služba, znate? ", rekao je penzionisani admirak Mike Mullen, bivši predsjedavajući Združenog generalštaba.

Upitan da li su elementi kineske vojske možda htjeli da poremete planiranu posjetu državnog sekretara Antonija Blinkena, Mulen je odgovorio: "Jasno, mislim da je to slučaj."

Rekao je da "ovo zaista šteti odnosu između nas i Kine".

Republikancu Mikeu Gallagheru, koji predvodi novi odbor Predstavničkog doma za Kinu, poruka koju je prenio Peking je "pogledajte što vam možemo učiniti i izvući se. Vaše korporacije, vaši karijerni političari, oni će se vratiti puzajući."

Zvaničnici odbrane koji su izvještavali novinare rekli su da su SAD uspjele prikupiti obavještajne podatke o balonu. Rekli su da je vojska zaključila da tehnologija na balonu Kinezima nije mogla dati značajne obavještajne informacije osim onoga što je već mogla dobiti od satelita, iako su SAD poduzele korake da ublaže informacije koje bi mogle prikupiti dok je balon letio.

Turner i Booker su bili u emisiji "Meet the Press" na NBC-ju, Rubio je bio u emisijama "This Week" na ABC-u i CNN-u "State of the Union", Mullen je bio na ABC-u, a Gallagher se pojavio u emisiji "Sunday Morning Futures" kanala Fox News.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG