Linkovi

Jezero Huron: Američka vojska srušila četvrti leteći objekt u osam dana


Jezero Huron u američkoj državi Michigan
Jezero Huron u američkoj državi Michigan

Borbeni avioni američke vojske u nedjelju su oborili osmorougaoni objekt iznad jezera Huron, priopćio je Pentagon, u najnovijem incidentu otkako je kineski balon, navodno za nadzor, stavio sjevernoameričke sigurnosne snage u stanje visoke pripravnosti.

Bio je to četvrti leteći objekt koji je američki projektil oborio iznad Sjeverne Amerike u nešto više od sedam dana.

General američkih zračnih snaga Glen VanHerck, koji je zadužen za čuvanje zračnog prostora SAD-a, rekao je novinarima da vojska nije uspjela identificirati koja su tri posljednja objekta, ili odakle dolaze.

Po nalogu predsjednika Joea Bidena, američki lovac F-16 oborio je objekt u 14:42. po lokalnom vremenu iznad jezera Huron na granici SAD-a i Kanade, rekao je u službenom priopćenju glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder.

Iako nije predstavljao vojnu prijetnju, objekt je potencijalno mogao ometati domaći zračni promet jer je putovao na visini od 20.000 stopa (6.100 m), a možda je imao i mogućnosti nadzora, rekao je Ryder.

Činilo se da je objekat osmougaone strukture, sa strunama koje vise, ali bez vidljivog tereta, rekao je američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Vjeruje se da je objekt isti kao onaj nedavno otkriven iznad Montane u blizini osjetljivih vojnih lokacija, što je dovelo do zatvaranja američkog zračnog prostora, saopćio je Pentagon. Vojska će pokušati da povrati objekat srušen iznad jezera Huron kako bi saznala više o tome, rekao je VanHerck novinarima.

Rekao je da je vjerovatno pao u kanadske vode.

Incident je pokrenuo pitanja o gomili neobičnih objekata koji su se posljednjih sedmica pojavili iznad sjevernoameričkog neba i podigao tenzije s Kinom.

"Potrebne su nam činjenice o tome odakle potiču, koja je njihova svrha i zašto se njihova učestalost povećava", rekla je američka predstavnica Debbie Dingell, jedna od nekoliko poslanika u Mičigenu koji su aplaudirali vojsci zbog obaranja objekta.

Američki zvaničnici identificirali su prvi objekt kao kineski balon za nadzor i oborili ga kod obale Južne Karoline 4. februara. U petak je drugi objekt oboren iznad morskog leda u blizini Deadhorsea na Aljasci. I treći objekat uništen je u subotu iznad kanadskog Jukona, a istražitelji i dalje tragaju za olupinom.

"Sigurnost građana je naš glavni prioritet i zato sam donio odluku da se taj neidentifikovani objekat obore", rekao je premijer Justin Trudeau novinarima u nedjelju.

Sjeverna Amerika je bila na oprezu od zračnih upada nakon pojave bijelog, kineskog zračnog broda iznad američkog neba ranije ovog mjeseca.

Taj balon visok 60 metara - za koji su Amerikanci optužili Peking da špijunira Sjedinjene Države - izazvao je međunarodni incident, zbog čega je državni sekretar Antony Blinken otkazao planirani put u Kinu samo nekoliko sati prije nego što je trebalo da ode.

Zvaničnici Pentagona rekli su da od tada pažljivije proučavaju radar.

Čini se da su zbog straha od nadzora američki zvaničnici u stanju pripravnosti.

Dva puta u 24 sata, američki zvaničnici su zatvorili vazdušni prostor - samo da bi ga ponovo brzo otvorili.

U nedjelju je Federalna uprava za avijaciju nakratko zatvorila prostor iznad jezera Michigan. U subotu je američka vojska podigla borbene avione u Montani kako bi istražila tamošnju radarsku anomaliju.

Kina poriče da je prvi balon korišten za nadzor i kaže da je to bio civilni istraživački brod. Ona je osudila Sjedinjene Države jer su ga prošle subote oborile kraj obale Južne Karoline.

Lider većine u američkom Senatu Chuck Schumer rekao je američkoj televiziji ABC da američki zvaničnici misle da su dva od najnovijih predmeta bila manji baloni od originalnog.

Bijela kuća je samo saopćila da nedavno oboreni objekti "nisu ni približno ličili" na kineski balon, ponavljajući Šumerov opis njih kao "mnogo manje".

"Nećemo ih definitivno okarakterizirati dok ne budemo uspjeli da nađemo ostatke, na čemu radimo", rekao je glasnogovornik.

Kanadski kolege koji pokušavaju da sastave ono što je oboreno iznad Jukona imaju svoje izazove. Teritorija je slabo naseljena regija na krajnjem sjeverozapadu Kanade, koja se graniči sa Aljaskom. Zimi može biti surovo hladno, ali temperature su neobično blage za ovo doba godine, što bi moglo olakšati potragu.

Republikanski zakonodavac Mike Turner, koji radi u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa, sugerirao je da bi Bijela kuća možda previše kompenzirala za ono što je opisao kao prethodno slabo praćenje američkog zračnog prostora.

Republikanci su kritikovali Bidenovu administraciju zbog njenog rukovanja upadom osumnjičenog kineskog špijunskog balona, rekavši da je trebalo da bude oboren mnogo ranije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG