Linkovi

Američka vojska kaže da je pronašla ključne senzore iz oborenog kineskog špijunskog balona


Leteći objekti uznemirili američku politiku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Leteći objekti uznemirili američku politiku

Američka vojska je saopćila da je pronašla kritičnu elektroniku iz navodnog kineskog špijunskog balona koji je oborio američki borbeni avion kod obale Južne Karoline 4. februara, uključujući ključne senzore za koje se pretpostavlja da su korišteni za prikupljanje obavještajnih podataka.

"Ekipe su uspjele izvući značajne krhotine sa lokacije, uključujući sve identificirane prioritetne senzore i dijelove elektronike, kao i velike dijelove strukture", navodi se u saopćenju Sjeverne komande američke vojske.

Kineski balon, za koji Peking negira da je bio vladin špijunski brod, proveo je sedmicu leteći iznad Sjedinjenih Država i Kanade prije nego što je predsjednik Joe Biden naredio da se obore. Ova epizoda je zategnula veze između Vašingtona i Pekinga, što je dovelo do toga da američki najviši diplomata odloži put u Kinu.

To je također dovelo do toga da američka vojska pretražuje nebo u potrazi za drugim objektima koje nije uhvatio radar, što je dovelo do tri neviđena obaranja u tri dana između petka i nedjelje.

Američka vojska i Bidenova administracija priznale su da mnogo toga o najnovijim objektima bez posade ostaje nepoznato, uključujući kako ostaju u zraku, ko ih je izgradio i da li su možda prikupljali obavještajne podatke.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin pokušao je u ponedjeljak smiriti Amerikance zbog rizika koji predstavljaju neidentifikovani predmeti.

"Želim da uvjerim Amerikance da ovi objekti ne predstavljaju vojnu prijetnju nikome na terenu", rekao je Ostin, obraćajući se novinarima dok je slijetao u Brisel na skup NATO-a.

"Oni, međutim, predstavljaju rizik za civilno zrakoplovstvo i potencijalno prijetnju prikupljanju obavještajnih podataka."

Američka vojska je rekla da je ciljanje najnovijih objekata bilo teže od obaranja kineskog špijunskog balona, s obzirom na manju veličinu i nedostatak tradicionalnih radarskih oznaka.

Kao primjer poteškoće, posljednje obaranje neidentifikovanog objekta u nedjelju od strane borbenog aviona F-16 odnijelo je dvije bočne rakete - nakon što jedna od njih nije uspjela srušiti metu, rekao je američki zvaničnik, želeći da ostane anoniman.

Austin je rekao da američka vojska još nije pronašla ostatke od tri posljednja oborena objekta, od kojih je jedan pao kod obale Aljaske u ledu i snijegu. Još jedno obaranje dogodilo se iznad teritorije Jukona u Kanadi.

Američki zvaničnici su odbili da povežu incidente.

Ali kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u ponedjeljak da su četiri zračna objekta oborena posljednjih dana na neki način povezana, bez detaljnijeg objašnjenja.

"Očigledno je da postoji neka vrsta obrasca, činjenica da to vidimo u značajnoj mjeri tokom protekle sedmice je razlog za interesovanje i veliku pažnju", rekao je Trudeau novinarima na konferenciji za novinare u Vajthorsu, glavnom gradu Jukona.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG