Linkovi

BiH

193 imena sa Balkana i dalje na američkoj listi sankcija. Iz BiH više desetina pojedinaca.


SDN lista Pojedinci BiH
SDN lista Pojedinci BiH

Ministarstvo trezora SAD objavilo je konsolidovane liste individualaca i organizacija koje su pod američkim sankcijama.

U obavještenju iz Ministarstva navodi se da je na ovaj način pojednostavljena pretraga informacija o individuama i organizacijama sa nekoliko različitih američkih zvaničnih spiskova o sankcijama.

U dijelu koji se odnosi na Balkan pretraživač daje 198 rezultata, od čega se 177 odnosi na osobe.

Kada je u pitanju pretraga prema pojmu Bosna i Hercegovina, lista daje 8 rezultata. Od toga 5 pojedinaca, dvije firme i jedna politička stranka.

Najpoznatiji među pojedincima je predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, ali pored njega tu je i dugogodišnji funkcioner sa Sokoca Milovan Bjelica.

Milorad Dodik je i ranije bio na listi pojedinaca i organizacija na koje je upozoravala američka administracija.

Kada se današnja lista pretražuje samo prema području Balkana, na njoj se nađe još nekoliko desetina imena koja imaju veze sa BiH. Uglavnom se radi o presuđenima i optuženima za ratne zločine u procesima u Hagu.

Osim njih tu je i nekoliko imena iz političkog života drugog entiteta, Federacija BiH, gdje se nalaze imena Senada Šahinpašića, Bakira Alispahića i Hasana Čengića.

Šahinpašić je biznismen blizak vladajućoj SDA, Alispahić je profesor na fakultetu kriminalistike, a Čengić Predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH.

SDN lista Balkan
SDN lista Balkan

Dvije su firme iz BiH na listi sankcija, a navodi se da radi se o firmama BIO te Puma Security. Treći poslovni entitet koji je na listi sankcija konsolidovanoj krajem januara 2018. je Srpska Demokratska Stranka.

SDN lista Firme
SDN lista Firme

Osobama koje se nalaze na SDN listi onemogućeno je putovanje i raspolaganje imovinom u USA, a svim vladinim institucijama i službenicima nalaže se da ne posluju sa ljudima sa liste.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG