Linkovi

Američki zvaničnik u Sarajevu razgovarao o sankcijama


Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Paul Ahern (desno), razgovarao sa ministrom bezbjednosti BiH Selmom Cikotićem (lijevo), Sarajevo, 16. decembar 2021.
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Paul Ahern (desno), razgovarao sa ministrom bezbjednosti BiH Selmom Cikotićem (lijevo), Sarajevo, 16. decembar 2021.

Paul Ahern, vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD), razgovarao je sa Selmom Cikotićem ministrom bezbjednosti Bosne i Hercegovine (BiH) u četvrtak, 16. decembra u Sarajevu, o efikasnijem sankcionisanju kriminalnih grupa i povezanih pojedinaca.

U tom kontekstu, kako se navodi u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH nakon sastanka, ukazano je i na sankcije koje je Ministarstvo finansija SAD nadavno uvelo za pojedine kompanije i osobe u regionu zbog destabilizujućeg i koruptivnog ponašanja.

„Razgovarano je na koji način SAD mogu da pomognu BiH u borbi protiv organiziranog kriminala i ostvarivanju strateških ciljeva u oblasti sigurnosti i integracijskih procesa“, stoji u saopštenju.

U saopštenju se navodi da Paul Ahern ove sedmice boravi u posjeti regionu kako bi se upoznao sa prijetnjom koju organizovani kriminal i korupcija predstavljaju za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

SAD su već najavile pooštravanje sankcija zbog aktivnosti na ukidanju nadležnosti prenesenih sa entitetskih na nivo države Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština Republike Srpske(RS) usvojila je 10. decembra pet zaključaka o prenosu nadležnosti s nivoa države BiH. Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tvrde da je riječ o „vraćanju“ nadležnosti.

To nije u skladu s Ustavom BiH, kojim su definirane nadležnosti države i obaveza entiteta da nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je Ustav dio, nastavi s prenosom nadležnosti.

Ustav kaže da oba entiteta moraju biti suglasna da bi se nadležnosti prenijele na državni nivo ili formirale državne institucije. Mogućnost mijenjanja zakona o državnim institucijama ima isključivo Parlament BiH i visoki predstavnik.

Sankcije u regionu

Ministarstvo finansija SAD je 8. decembra uvelo sankcije za vođe organizovane kriminalne grupe kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića i povezanih pojedinaca i firmi zbog, kako se navodi, izazivanja nestabilnosti i koruptivnih radnji kojima su oštetili građane i privredu Srbije i Kosova.

Američko ministarstvo finansija stavilo je 8. decembra na listu sankcija potpredsjednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

Braća Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić označeni su da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

U svojoj reakciji istog dana, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će nadležni organi Srbije ispitati sve ukoliko postoje "neke ozbiljne optužbe".

Paul Ahern, koji je ujedno i glavni zamjenik pomoćnika ministra na čelu Kancelarije SAD za suzbijanje finansiranja terorizma i finansijskog kriminala boravio je od 13. do 15. decembra u Beogradu.

Ahern je u Beogradu poslao jasnu poruku da svi koje su SAD sankcionisale moraju biti pozvani na odgovornost, a njihove aktivnosti koje izazivaju nestabilnost moraju biti zaustavljene.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG