Linkovi

Sankcije vlade SAD-a za Nikolu Špirića zbog korupcije


Američki State Dapartment javno je označio Nikole Špirića, člana Parlamenta BiH iz SNSD-a, kao osobu za koju postoje "kredibilne informacija da je umiješana u značajnu korupciju".

U obavijesti koju je izdao Odjel za medije na web stranici State Departmenta 10.09.2018., navodi se da prema američkom Zakonu, državni sekretar ima pravo i obavezu da javno ili privatno označi osobe za koje o kojima posjeduje informacije o korupciji ili kršenju ljudskih prava.

"Špirić je učestvovao i profitirao od javne korupcije uključujući prihvatanje neprimjerenih darova u zamjenu za djelovanje na javnoj fukciji te uplitanje u javne procese, za vrijeme dok je bio član predstavničkog doma Parlamenta", navodi se u obrazloženju State Departmenta.

Zakon zahtijeva da se u takvim slučajevima javno označe takve osobe i članovi njihovih porodica pa su tako u Špirićevom slučaju označene i supruga Nada, sin Aleksandar i kćerka Jovana Špirić.

Svima je zabranjen ulazak u SAD.

Špirić je u izjavi za novinsku agenciju Srna odbacio optužbe.

"Naravno da se nemam zbog čega osjećati krivim u bilo kom smislu, jer sam za 40 godina koliko se bavim politikom uvijek račune polagao svom narodu i uvijek bio na raspolaganju svim istražnim i pravosudnim institucijama u svojoj zemlji. Prije mogu reći da sam ponosan, jer je i ovim pokazano koliko smetam svima onima koji žele loše mojoj Republici Srpskoj i mom srpskom narodu", izjavio je Špirić.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH za RSE kaže da se o Špirićevoj umiješanosti u korupciju govorilo već godinama, ali nije bilo nikakvog epiloga, te ističe da je tužno da druge države to moraju da primijete a ne domaće institucije.

"Bio je umiješan u brojne afere poput upitnog sticanja dobiti, kupovine nekretnina i druge, a to je samo jedan mali dio cijele priče. O svemu tome su i mediji izvještavali, postojale su i određene istrage, međutim, naravno da je kod nas pitanje da li će biti procesuiran dok je god na vlasti kao i većina ostalih funkcionera. Sad ovako treba da dođe neko sa strane da prije to prepozna nego domaće institucije", ističe Korajlić.

Politički analitičar i viši saradnik „Democratization Policy Council“ Kurt Bassuener za BIRN je izjavio da smatra da je vrijeme donošenja ove odluke važno.

„Ko god je donosio odluku morao je biti svjestan izbora i da je kampanja tek počela. Ako nisu htjeli poslati poruku koja može imati političke posljedice mogli su sačekati ili ovo uraditi tokom ljeta“, kaže Bassuener.

U izjavi za portal klix američka ambasada u Sarajevu ponavlja da američke institucije posjeduju kredibilne dokaze o Špirićevoj korupciji.

"Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava postojanje organiziranog kriminala te potkopava povjerenje u vladavinu prava i vlast. To direktno utječe na nacionalne sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke interese, kako Sjedinjenih Američkih Država tako i partnerskih zemalja.

S obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, vjerujemo da je važno da vlasti i javnost Bosne i Hercegovine budu upoznate o tome koliko ozbiljno Sjedinjene Američke Države shvataju problem javne korupcije i uključenost gospodina Špirića u koruptivne aktivnosti.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država i dalje ukazuje na važnost postojanja zakona u BiH koji sprječavaju korupciju i pružaju podršku jakim i neovisnim policijskim i pravosudnim institucijama potrebnim za bilo kakav ozbiljan korak u borbi protiv korupcije", prenosi klix odgovor iz američke ambasade u Sarajevu.

Centar za istraživačko novinarstvo ranije je objavio dopunjeni Špirićev imovinski karton.

Na Izborima 2018. Nikola Špirić je nosilac izborne liste i kandidat SNSD-a za člana entitetskog parlamenta u entitetu Republika Srpska.

XS
SM
MD
LG