Linkovi

Turković: Sankcije za pojedince iz BiH bi trebale biti objavljene danas


Ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković
Ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković

Sankcije za pojedince iz Bosne i Hercegovine trebale biti objelodanjene već danas, potvrdila je ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković. Takođe smatra da bi oni koji uvode sankcije trebali pojasniti detalje i navesti subjekte na koje će se one odnositi.

Turković je 5. januara dodala da se dugo radilo na tome te je iznijela mišljenje da postoji usaglašen stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ali to ipak neće biti kraj nego je u pitanju samo početak izricanja sankcija.

Rad državnih institucija u BiH u blokadi je od jula prošle godine, kada su predstavnici entiteta Republika Srpska odbili učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka, jer je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zatražile su deblokadu rada bh. institucija te da se odustane od primjene odluka o formiranju agencije za lijekove bh. entiteta RS i daljnjih aktivnosti o prijenosu nadležnosti s države na entitet.

Sve to uzokovalo je najveću političku krizu u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega je više međunarodnih dužnosnika govorilo o mogućnosti nametanja sankcija.

Ipak, neki poput mađarskog premijera Viktora Orbana, suprotstavili su mogućnosti sankcija za neke od zvaničnika iz RS, između ostalog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Skupština RS je 10. decembra usvojila zaključke koji predviđaju „vraćanje nadležnosti“ sa državnog nivoa na entitet, kao i Deklaraciju o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prijestonica.

U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Prethodno je isto tijelo donijelo 20. oktobra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

U zajedničkoj izjavi ambasada od 10. decembra u Bosni i Hercegovini se navodi kako je odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se počne sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u Republici Srpskoj “dodatni korak eskalacije”.

“Pripadnici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijelog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU”, ističe se u izjavi ambasada SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH o odluci Narodne skupštine Republike Srpske.

Nadležnosti koje po Ustavu BiH nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadaju entitetima, ali u članu III je navedeno da BiH može preuzeti nadležnosti s entiteta ukoliko bude saglasnosti.

XS
SM
MD
LG