Linkovi

Državna tajnica Condoleezza Rice ponosna je na uspjeh Baracka Obame


Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da će učiniti sve kako bi osigurala glatki prijelaz za dolazeću administraciju Baracka Obame. Detaljne pripreme za prijenos ovlasti u američkoj diplomaciji već su u tijeku.

Condoleezza Rice – najviše rangirani dužnosnik afro-američkog podrijetla u administraciji Georgea Busha – hvali izbor prvog američkog crnačkog predsjednika i obećava učiniti sve što može da bi prijenos ovlasti u Državnom tajništvu protekao što je moguće glatkije. U komentarima novinarima, Rice je novoizabranog predsjednika Obamu nazvala inspirativnim, a za republikanskog kandidata Johna McCaina je rekla da je u porazu pokazao velikodušnost i ljubaznost.

Državna tajnica je rekla su izbori u utorak pokazali demokraciju na djelu na način koji s pravom može ispuniti ponosom sve Amerikance, a posebice one afričkog podrijetla: "Kao Amerikanka afričkog podrijetla, ja sam naročito ponosna jer je ovo zemlja koja je prevalila dugi put u zacjeljivanju starih rana i u otklanjanju rase kao bitnog faktora u našim životima. Taj posao još nije okončan, ali jučerašnji je dan bio očigledan iznimno velik korak unaprijed."

Jučer su dužnosnici Državnog tajništva po posljednji puta pregledali čitav niz ureda u kojima će se u roku od nekoliko dana smjestiti ekipa za prijenos poslova i ovlasti na administraciju novog predsjednika, Baracka Obame.

Obaminu vanjskopolitičku ekipu očekuju iscrpna savjetovanja i brifinzi koji će 'pokriti' sve, od statusa ključnih vanjskopolitičkih pitanja, pa do upravljanja ovim ogromnim ministarstvom, u kojemu je uposleno više od 20 tisuća ljudi, od kojih je polovica u inozemstvu.

Obamina tranzicijska ekipa za Državno tajništvo broji više od 200 ljudi, među kojima su i neke ključne vanjskopolitičke ličnosti ranijih demokratskih administracija. Novoizabrani predsjednik će – kako se očekuje – uskoro objaviti svoj izbor državnog tajnika. Premda gospodin Obama nije ništa precizirao, mediji spekuliraju ponajviše s imenima demokratskog senatora Johna Kerryja i republikanskog senatora Richarda Lugara, obojice kolega novoizabranog predsjednika iz senatskog odbora za vanjsku politiku. Kao mogući novi državni tajnik spominje se i Richard Holbrooke, diplomat koji je u administraciji predsjednika Clintona rješavao neke značajne međunarodne probleme, među kojima i usvajanje Daytonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu.

Tranzicijske pripreme od strane Državnog tajništva vodi podtajnik za politička pitanja William Burns, dok 24-ero djelatnika radi na ubrzanom sigurnosnom procesuiranju članova Obamine tranzicijske ekipe.

XS
SM
MD
LG