Linkovi

Hoće li Obamin izbor dovesti do nadilaženja američkih kulturnih podjela


Američki listovi u današnjim izdanjima opširno pokrivaju izborni dan koji je na svom kraju zemlji donio četrdeset i četvrtog predsjednika. Za današnji pregled američkog tiska odabrali smo četiri uvodnika iz listova u saveznim državama koje su domicilne predsjedničkim i dopredsjedničkim kandidatima na upravo okončanim izborima.

Počet ćemo s domicilnom državom novoizabranog predsjednika Baracka Obame Illinois. Najveći list u ovoj državi Chicago Tribunedonosi komentar pod naslovom Zašto smo glasovali? u kojem pokušava odgovoriti na to kakva je šansa prosječnog Amerikanca da će njegov glas na izborima imati stvarnog utjecaja, a manje se bavi time što će Obamina pobjeda značiti za zemlju. Šansa da će vaš glas odlučiti upravo završene izbore bila je 1 naprama 60 milijuna, odnosno, znatno manja negoli šansa da će vas pogaziti auto na putu do birališta. Ipak – podsjeća ovaj list – izbore na Floridi odlučilo je 2000. godine 537 glasova. Dakle, zašto glasujemo? Psiholozi i ekonomisti koji se bave proučavanjem ljudske motivacije govore o postupcima i nagradama za njih, odnosno, načinu na koji je naš mozak spojen. Ljude se općenito može motivirati da učine nešto što će imati utjecaja na njihovu dobrobit...ili ono što vjeruje da će imati takav utjecaj.To je racionalno i logično. Međutim, glasovanje je u biti iracionalno, ako vjerujete da je cilj odlučiti izbore – piše Chicago Tribune. Samo vaš glas to jednostavno neće učiniti.

List Arizona Republic, iz savezne države koju u Senatu zastupa John McCain, donosi uvodnik pod naslovom Amerika izabrala promjenu na izborni dan. Novoizabrani predsjednik Barack Obama provodio je svoju kampanju na platformi promjene, obećanju da će izmijeniti smjer kojim zemlja ide na mnogim frontovima. Na međunarodnom planu Obamina pobjeda sasvim sigurno predstavlja jedan novi smjer u kontinuiranim sukobima u Iraku i Afgansitanu. Ono što je još važnije jest da ovaj izbor objavljuje svijetu da su okončane različite doktrine Georgea Busha o angažmanu u inozemstvu.Doba tzv. "kaubojske diplomacije" sad je gotovo. Unatoč poraza, senator McCainzavršio je svoju kampanju vjerojatno svojim najboljim govorom – piše list Arizona Republiciz Phoenixa.

List The News Journaliz Wilmingtona u Delawareu, domicilne države senatora Josepha Bidena, donosi komentar pod naslovom Obamin izbor mogao bi dovesti do nadilaženja američkih kulturnih podjela. Amerikanci su jučer kreirali povijest izabirući prvog Amerikanca afričkog podrijetla za predsjednika Sjedinjenih Država.Učinili su i od Delawarea dio povijesti izabravši po prvi put stanovnika naše države na dopredsjednički ili predsjednički položaj. Duga, naporna kampanja duža od dvije godine bila je ispunjena TV porukama i beskonačnim nadmetanjima kandidata. Ali glasači su naposljetku rekli svoje. I pri tom su bili odlučni. Obećanje da će okončati rat kultura u zemlji i premostiti podjelu između plavih i crvenih, odnosno republikanski i demokratskih, saveznih država dopalo se brojnim Amerikancima. Oni očekuju od senatora Obame ispunjenje tog obećanja. To neće biti lako, jer će Amerikanci uvijek biti podijeljeni, uvijek će se razilaziti oko toga koja je solucija najbolja. Ovi povijesni izori nisu izbrisali probleme s kojima je zemlja sučeljena – završava svoj komentar News Journal - ali predsjednik koji će voditi zemlju u tom duhu učinit će puno na ispunjenju tog obećanja.

AnchorageDaily News, vodeći dnevnik na Aljasci, čija guvernerka Sarah Palin je bila dopredsjednička kandidatkinja senatora McCaina,piše da je mladi i karizmatični Obama, ali bez iskustva na nacionalnoj razini, srušio rasne prepreke i s lakoćom pobijedio McCaina i postao prvi demokrat koji je osvojio više od 50 posto ukupnih glasova američkih birača od Jimmyja Cartera 1976. godine. Sa sedamdeset i šest dana do inauguracije očekuje se da će Obama brzo početi sa sastavljanjem osoblja Bijele kuće i odabirom članova kabineta. Nakon nevjerojatnog puta koji je počeo prije 21 mjesec i donio rekordnih 700 milijuna dolara na račun kampanje – piše Anchorage Daily News-uvjerljiva Obamina pobjeda prekrojila je politički zemljovid Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG