Linkovi

Neovisno o ishodu ovi izbori ulaze u povijest


Sjedinjene Države mogle bi dobiti prvog predsjednika Afro-amerikanca. Ukoliko pobjedi John McCain on će biti najstariji američki predsjednik izabran u prvom mandatu, a Sarah Palin postala bi prva žena na dopredsjedničkom položaju u povijesti Amerike.

Ovogodišnji izborni ciklus ostat će zapamćen i kao najskuplji u povijesti. Dvije kampanje potrošile su samo na oglašavanje 424 milijuna dolara od čega Obama 292 milijuna, a McCain 132 milijuna dolara.Demokratski predsjednički kandidat prekršio je obećanje da će kampanju financirati isključivo državnim sredstvima već se oslonio na privatne donacije prikupivšinezabilježenih preko 640 milijuna dolara. John McCain prikupio je ukupno 335 milijuna dolara uključujući 84 milijuna dolara u državnom novcu.

Pobjednik izbora bit će onaj koji osvojinajamanje270 od ukupno 538 elektorskih glasova. Naime, svaka američka savezna država nosi određen broj elektorskih glasova, u razmjeru s brojem stanovnika i mandatima u Kongresu.Na temelju anketa po saveznim državama američki mediji procjenjuju da je Obama bliži pobjedi.

Ne treba zaboraviti da se, usporedo s predsjedničkim, održavaju i kongresni te lokalni izbori. Bira se trećina Senata i tu demokrati vide veliku priliku da u potpunosti Senat stave pod svoju kontrolu, a ako se to dogodi, tvrde analitičari, najveće zasluge će imati upravo Barack Obama.

Inače u izbornoj utrci za Senat ove se godine nalaze,izmeđuostalih,i osoba osuđena za kazneno djelo i jedan komičar. Aktualni senator s aljaske Ted Stevens natječe se za još jedan mandat samo nekoliko dana nakon što je osuđen za laganje o primljenim poklonima. U Minnesoti bivši komičar i radio voditelj Al Franken pokušava oduzeti stolicu u Senatu Normu Colemanu. Danas se glasuje, osim za predsjednika i za jednu trećinu od 100 senatora i svih 435 članova Zastupničkog doma.

Pojavili su se i neke poteškoće na današnjim izborima na prepunim glasačkim mjestima iako su se dužnosnici pripremali za rekordan odaziv glasača.Glasači su naišli na velike redove u saveznoj državi Virginiji gdje je utrka vrlo neizvjesna.Ljudi su čekali i do dva sata kako bi glasovali na jednom od birališta, gdje su se osobe zadužene za organizaciju pokušavale nositi s velikom rijekom ranih jutarnjih glasača. Na jednoj lokaciji red je bio dugačak 180 metara.Neki manji problemi sa strojevima za glasovanje prijavljeni su na Floridi. U ovoj se državi ne očekuju tako veliki redovi, jer je već oko 40 posto birača glasovalo.U gradu New Yorku bilježe se također velike gužve. Očekuje se da će u najvećem američkom gradu Obama odnijeti uvjerljivu pobjedu.

Cijeli svijetpozorno prati američke predsjedničke izbore i mnogi se vesele novom dobu u odnosimasa Sjedinjenim Državama nakon osam godina Georgea Busha na predsjedničkom položaju.Ankete javnog mnijenja u svijetu pokazuju da je Barack Obama uvjerljivi favorit u odnosu na Johna McCaina.U Keniji, domovino Obaminog oca, mole se za njegovu pobjedu i pripremaju slavlje.Policija je pojačala mjere sigurnosti u jednom zabačenom selu u kojem živi Obamina baka. Obama uživa i veliku podršku u Europi gdje pristaše naglašavaju njegovu pozitivnu poruku nade i promjene.Senator McCain uživa podršku mnogih u Izraelu gdje se cijeni njegov oštar stav prema Iranu.McCain kaže da mu njegovo vojno iskustvo i služba u Senatu daju stručnost da vodi delikatne odnose s Iranom, kao i rat u Iraku.

Baka Baracka Obame umrla je od raka. Senator Obama objavio je smrt svoje osamdeset šestogodišnje bake Madelyn Durham, jučer dan uoči izbora.Demokratski kandidat rasplakao se jučer tijekom skupa u North Carolini kad je govorio o smrti svoje bake, koja je pomagala u njegovom odgoju.Obama je na dva dana prekinuo svoju kampanju kako bi posjetio baku na Havajima, rekavši kako se strahuje da neće doživjeti da vidi ove povijesne izbore.

XS
SM
MD
LG