Linkovi

Tribina SDP-a: S Obamom u Bijeloj kući, Hrvatska se više neće trebati 'svrstavati'


Socijaldemokratska partija organizirala je sinoć u Zagrebu tribinu pod naslovom 'Novi odnosi snaga u međunarodnoj politici nakon američkih izbora'.

Izbor Baracka Obame za američkog predsjednika pokazuje snagu američke demokracije, kazao je bivši hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, a danas profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Ivan Grdešić.

Tribinu je organizirao Savjet za međunarodne odnose SDP-a, a na njoj su o američkoj politici i međunarodnim odnosima nakon izbora Obame za predsjednika Sjedinjenih Država, uz članove te stranke, sudjelovali i stručnjaci za međunarodne odnose.

Obaminu pobjedu vladajuća je politika u Zagrebu dočekala mlako, konstatirao je politolog Ivan Grdešić, te je dometnuo da je zabrinut što ovo hrvatsko vodstvo ne može prepoznati potencijal i nove vizije i nade koje je donijela Obamina pobjeda. Grdešić je rekao: „Smjenom administracije u budućnosti mi se više nećemo morati nalaziti između čekića i nakovnja Europske Unije i Sjedinjenih Država. Sjetite se intervencije u Iraku, nekih takvih sličnih pitanja u kojima se očekivalo naše razvrstavanje.“

Saborski zastupnik SDP-a i bivši kandidat te stranke za premijera Ljubo Jurčić podsjetio je da je Barack Obama pobjedu odnio u jeku ekonomske krize koja pogađa svijet, te da će izazov novom američkom predsjedniku biti utoliko veći što Sjedinjene Države nisu ušle u krizu kao kreditor nego kao dužnik. Prema Jurčiću, Sjedinjene Države više nemaju gospodarske dosege koje su imale nakon Drugog svjetskog rata i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, te je pitanje kako će se ekonomska moć danas raspodijeliti u svijetu.

O novoj redefiniciji političke i ekonomske moći na svjetskoj sceni govorio je i savjetnik predsjednika Mesića Budimir Lončar. Baracku Obami za redefiniciju političkog i gospodarskog sustava potreban je, ustvrdio je Lončar, konsenzus na domaćem američkom terenu, ali i svjetski konsenzus.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je, međutim, za razliku od ostalih sudionika tribine, ocijenio kako Sjedinjene Države, usprkos krizi koja ih pogađa, i dalje ostaju dominantna politička i ekonomska sila u svijetu jer, čak i u sadašnjim uvjetima, Amerikanci i dalje imaju deset puta veću kupovnu moć nego Kinezi. Obamina pobjeda na američkim izborima, prema Milanoviću, lekcija je druge vrste, a ona počiva na Obaminoj hrabrosti da se suoči s problemima američkog društva, da ih prepoznaje i rješava. Zato Obama donosi nadu u Sjedinjene Države i nadu u svijet koji će, tvrdi Milanović, s njim biti drugačiji.

Što se tiče bilateralnih odnosa između SAD i Hrvatske, Milanović je rekao: „Hrvatska je – barem kada je Amerika u pitanju i kada su u pitanju one stvari o kojima danas Amerika u svijetu odlučuje – praktički članica NATO-a, Hrvatska je relativno stabilna i sigurna, te ne vidim da bi se tu nešto radikalno moglo mijenjati kada su u pitanju američko-hrvatski odnosi.“

XS
SM
MD
LG