Linkovi

Svijet pozdravlja Obaminu pobjedu


Dok su se u Americi prebrojavali glasovi, diljem svijeta održavale su se proslave povodom američkih predsjedničkih izbora, a burze u Aziji počele su radni dan s najvišim cijenama dionica u posljednja tri tjedna. Ekonomski analitičari kažu da se od pobjednika izbora očekuje da predstavi jasne smjernice buduće ekonomske politike Sjedinjenih Država.

U međuvremenu, na ulicama, u kafićima i barovima, te u privatnim domovima u mnogim se gradovima svijeta slavila pobjeda demokratskog kandidata Baracka Obame i prije nego što je bila objavljena. U Parizu su gosti u kafićima uzvikivali Obamin slogan Yes, We Can na francuskom. U Keniji, u rodnom mjestu Obamina oca, seljani su pratili televizijski prijenos na otvorenom.

Ankete u svijetu pokazuju da bi Obama glatko bio izabran kad bi birali građani drugih zemalja … ali ne u svakoj zemlji. Jedna u kojoj je podrška senatoru McCainu bila vrlo jaka je Izrael. No, izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da tkogod postane američki predsjendik, on će biti prijatelj Izraela.

XS
SM
MD
LG