Linkovi

Barack Obama - 44. predsjednik SAD


Amerikanci danas obilježavaju izbor Baracka Obame za četrdeset četvrtog predsjednika Sjedinjenih Država i prvog Amerikanca afričkog podrijetla koji se popeo na sam vrh američke politike.

Novoizabrani predsjednik Obama pojavio se sa suprugom Michaelle, njihove dvije kćeri, zajedno s članovima obitelji i novoizabranim dopredsjednikom Josephom Bidenom ispred desetaka tisuća ljudi u čikaškom Grant Parku. Uz gromoglasno odobravanje okupljenih, senator Obama je rekao kako je ovakav ishod izbora pokazao da promjena dolazi u Amerikui da treba pokazati svima onima koji sumnjaju u toda je sve moguće u američkom demokratskom sustavu.

Barack Obama: Ako postoji netko tko još uvijek sumnja da je Amerika mjesto gdje je sve moguće, tko se još uvijek pita je li san naših utemeljitelja još uvijek na životu u naše vrijeme, tko još uvijek dovodi u pitanje našu demokraciju. Ova večer vaš je odgovor.

Novoizabrani predsjednik nazvao je svog bivšeg suparnika Johna McCaina hrabrim i nesebičnim čelnikom. U svom govoru, kojim je priznao poraz, John McCain je nazvao pobjedu senatora Obame povijesnim trenutkom za Amerikance i Amerikance afričkog podrijetla konkretno, pobjedu koja pomiče zemlju naprijed od prošlosti obilježene netolerancijom. Senator McCain obećao je svoju podršku novoizabranom predsjedniku.

John McCain: Tražim od svih Amerikanaca koji su me podržali ne samo da mi se pridruže u čestitkama, već da ponude našem sljedećem predsjedniku našu dobru volju i naša nastojanja da se iznađu načini za ujedinjenje, da se pronađu nužni kompromisi kako bi se premostile naše razlike i pomoglo obnovi našeg prosperiteta, obranila naša sigurnost u jednom opasnom svijetu i ostavilo našoj djeci i unucima snažnija i bolja zemlja od one koju smo mi naslijedili.

Pobjeda novoizabranog predsjednika temeljila se na agresivnoj kampanji u kojoj se suprotstavljao McCainu u saveznim državama koje već desetljećima glasuju za republikance. Pobijedio je u republikanskim uporištimakao što su Indiana, Kolorado, New Mexico i Nevada, saveznim državama u kojima je pobijedio predsjednik Bush 2004. godine. Predsjednik Bush telefonski je čestitao svom nasljedniku na pobjedi. Demokrati koji su preuzeli kontrolu nad Kongresom 2006. godine, povećali su jučer broj svojih zastupnika u Senatu, iako ne onoliko koliko su se nadali.

XS
SM
MD
LG