Linkovi

Testira li Kremlj Baracka Obamu?


Bijela kuća je jučer ponovila da je 'razočarana' odlukom Moskve da u blizini granice s Poljskom postavi dodatne rakete kratkog dometa – ukoliko Sjedinjene Države ustraju na svojoj želji da u Poljskoj i Češkoj smjeste dijelove svog protu-raketnog štita. Najnovije rusko upozorenje te odgovor Washingtona naveli su neke da upitaju – ne šalje li svojom novom agresivnošću Moskva poruku budućem američkom predsjedniku, Baracku Obami.

Rusija se već duže vrijeme opire američkim planovima da na teritoriju bivših članica Varšavskog ugovora postavi elemente svog novog protu-raketnog štita. Predsjednik Dimitrij Medvjedev prekjučer je izjavio da će njegova zemlja u blizini granice s Poljskom i Litvom postaviti rakete kratkog dometa, kao odgovor na 'neprekidno širenje NATO saveza' i – kako je rekao – 'testiranje ruske snage'.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je da je ova odluka Moskve 'za žaljenje' te da je nepotrebna. 'Već dugo vremena tvrdimo da ovaj program protu-raketne obrane nije usmjeren prema Rusiji. Postrojenja u Češkoj i Poljskoj – prema našem mišljenju - ne predstavljaju prijetnju Rusiji. Pokušali smo to objasniti Rusiji, u nizu razgovora o ovoj temi. Predložili smo da zajednički radimo na tehnološkim problemima vezanim uz postavljanje štita. Prekjučerašnja najava od strane Moskve nas je razočarala' – izjavila je glasnogovornica Bijele kuće.

Izjave sličnog sadržaja jučer su objavili i Državno tajništvo i Ministarstvo obrane.

Sjedinjene Države inzistiraju da protu-raketni štit ima isključivo obrambenu svrhu. Zadatak mu je da presretne balističke projektile koji bi mogli biti lansirani s teritorija Srednjeg istoka.

Međutim, Rusija ne vjeruje američkim tvrdnjama te tvrdi da američki program može neutralizirati ruski nuklearni arsenal. Predsjednik Rusije Medvjedev izjavio je da će njegova zemlja u regiji Kalinjingrada, na granici s Poljskom i Litvom, postaviti projektile tipa Iskander. To su rakete kratkog dometa koje mogu doseći lokacije u Poljskoj, ali ne i Češkoj. Ove rakete mogu ponijeti jedino bojeve glave konvencionalnog tipa, a ne nuklearne bojeve glave.

Kremlj je inače priopćio da je ruski predsjednik uputio čestitku Baracku Obami u kojoj se navodi da ruska vlada želi održati konstruktivni dijalog sa Sjedinjenim Državama, na temelju međusobnog povjerenja.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino upitana je i o tajmingu najave ruskog predsjednika. Ona je objavljena samo dan nakon pobjede senatora Obame na američkim predsjedničkim izborima. Pokušava li Rusija zastrašiti budućeg predsjednika Sjedinjenih Država, ili jednostavno želi ojačati svoje pozicije u pregovorima s budućom administracijom?

"Ne mogu nagađati kako Rusi razmišljaju. Naša reakcija na predsjednikovu najavu sadržana je u tvrdnji da je ona 'razočaravajuća'" – izjavila je Dana Perino.

Ruski je predsjednik inače prekjučer također rekao da njegova zemlja nema namjeru povući se iz regije Kavkaza – koja je u prošlosti bila dio Sovjetskog saveza.

XS
SM
MD
LG