Linkovi

Američka državna tajnica pozvala Srbiju da 'prihvati realnost' u vezi skorog proglašenja državne neovisnosti Kosova


Danas će se u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda ponovno raspravljati o Kosovu, i to na zahtjev Srbije. Šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić na čelu je posljednjeg pokušaja da se na međunarodnom planu blokira proglašenje neovisnosti Kosova, koje se očekuje u roku od nekoliko dana.

Sjedinjene Države i Europska unija planiraju priznati državnu neovisnost Kosova.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je Beograd da prihvati realnost i da se okrene drugim problemima, kao što je potpuna integracija u Europu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je nakon jučerašnjeg susreta s predstavnicima Unije u Ljubljani da nije optimističan kada je u pitanju ishod današnje sjednice Vijeća sigurnosti.

U Washington je doputovala šefica grčke diplomacije Dora Bakoyannis koja će s državnom tajnicom Condoleezzom Rice razgovarati o situaciji na Kosovu te o širenju NATO saveza na države zapadnog Balkana.

Grčka je ministrica izjavila da će pozvati Washington da ne vrši pritisak na Europsku uniju da priznaju državnu neovisnost Kosova.

U govoru u washingtonskom Centru za strateška i međunarodna istraživanja Dora Bakoyannis je izjavila da Unija treba provesti dodatne diskusije prije no što usvoji jedinstveno stajalište o neovisnosti Kosova.

Dora Bakoyannis i Condoleezza Rice će također raspraviti planove NATO saveza da ponudi članstvo Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji.

Atena prijeti da će blokirati makedonsko članstvo, ukoliko vlada u Skoplju ne promijeni službeno ime države.

XS
SM
MD
LG