Linkovi

Predsjednik Bush uložio veto protiv proračunske mjere koja određuje rok za povlačenje iz Iraka


Predsjednik George Bush uložio je veto protiv proračunske mjere koja, po hitnom postupku, osigurava financiranje američke vojne misije u Iraku.

Kako je objasnio u kraćem televizijskom obraćanju naciji, predsjednik je to učinio zbog toga što je ovaj zakon sadržavao i rok za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Gospodin Bush je rekao da su ovom mjerom 'zakonodavci u odlučivanju željeli zamijeniti vojne zapovjednike.' Predsjednik se ne slaže s određivanjem – kako je rekao – 'rigidnih i umjetnih' rokova, jer 'oni vode samo u neuspjeh'.

Predsjednik George Bush pozvao je Kongres – u kojem većinu ima Demokratska stranka – da se, kada je financiranje vojske u pitanju, 'okani politike' te da vojnicima 'da ono što im je potrebno'.

Nekoliko minuta nakon predsjednikova govora, stajalište Demokratske stranke iznio je senator Harry Reid, vođa većine u Senatu. Reid je upozorio da predsjednikov veto 'neće zaustaviti njegovu stranku u pokušajima da izmijeni tijek rata'.

Predsjednikov je veto kritizirala i kongresnica Nancy Pelosi, čelnica demokratske većine u Zastupničkom domu. Ona je rekla da proračunska mjera koju je Kongres izglasao, a koju je predsjednik vetom blokirao, predstavlja 'podršku našim vojnicima' te da ova mjera predsjedniku 'daje više no što je on tražio'.

Nancy Pelosi je dodala da predsjednik, očito, želi da mu 'mi predamo prazan ček, a da on na njega ispiše svotu po vlastitom nahođenju'. Kongres to neće učiniti – rekla je gospođa Pelosi.

Predsjednik George Bush je pozvao čelnike obiju stranaka u Kongresu da danas posjete Bijelu kuću te da se postigne dogovor o novoj proračunskoj mjeri koja ne bi sadržavala rok za povlačenje.

Proračunska mjera koju je izglasao Kongres - u vrijednosti od 124 milijarde dolara - predviđa da se prve veće američke postrojbe iz Iraka počnu povlačiti u listopadu, a da sve borbene snage budu izvan Iraka do travnja sljedeće godine.

Predsjednik je rekao da bi određivanje takvog roka 'samo pomoglo neprijatelju, a to su teroristi al-Qaide.'

XS
SM
MD
LG