Linkovi

'The Looming Tower' - analiza terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar


Prošli tjedan u ovoj smo rubrici predstavili roman Cesta Cormaca McCarthyja, ovogodišnjeg dobitnika Pulitzerove nagrade u kategoriji romana. Dobitnik 2007. u kategoriji dokumentarnih djela, odnosno nonfictiona, je Lawrence Wright za djelo Looming Tower s podnaslovom: al-Qaida i put do 11. rujna.

Lawrence Wright inače pisac magazina New Yorker, u svoje djelo ugrađuje ogromnu količinu pedantnog istraživalačkog rada, što je dovelo do – mnogi znalci se slažu - jedne od najboljih knjiga o povijesti terorizma. Autor je razgovarao s preko 500 osoba od najboljih prijatelja bin Ladena iz studentskih dana, preko glavne osobe Bijele kuće za borbu protiv terorizma Richarda Clarkea, do pripadnika saudijske kraljevske obitelji, afganistanskih mudžahedina i novinara televizijske mreže al-Jazeere.

Rezultat je uravnotežena analiza složenih motiva, ideala i borbe za vlast koji su doveli do terorističkog napada od 11. rujna. Međutim, unatoč toga što je "iskopao" mnoge neugodne detalje i otkrio događaje koji nisu ranije bili opisani, Wright nije našao nikakvu naznaku o tome da je Irak igrao ulogu u terorističkim napadima od 11. rujna, kao što je uoči invazije 2003. godine na određeni način implicirala američka administracija.

"Irak nije bio umiješan u napade od 11. rujna. To ne znači da Saddam Hussein nije koketirao s al-Qaidom. Jest, koketirao je. Promatrao je iranske odnose s Hezbolahom i mislio je kako bi al-Qaida mogla igrati tu ulogu za njegovu zemlju. Slao je svoje izaslanike bin-Ladenu u Sudan, potom u Afganistan. Bin Laden je mrzio Saddama. On je za njega predstavljao najgoru vrstu muslimana" - kaže Lawrence Wright.

'Looming Tower' postiže jednu neobičnu razinu bliskosti, za dokumentarno djelo, pripovijedajući priču kroz isprepletene živote četiri osobe: Osame bin Ladena, njegovog zamjenika Aymana al-Zawahirija, zatim bivšeg direktora za protuterorizam u Saveznom istražnom uredu za istrage, FBI-ju, Johna O'Neilla, koji je poginuo u jednom od nebodera blizanaca, te bivšeg šefa saudijske obavještajne službe princa al-Faisala.

Kako se priča razvija čitatelj polako otkriva raskrižja suvremenog islama koja su pomogla da se radikaliziraju bin Laden i Zawahiri, kao i nastajanje al-Qaide koja je prerasla u organizaciju s kapacitetima da izvrši napade na američka veleposlanstva u Africi, na američki vojni brod u Jemenu i naposljetku organizira terorističke napade na New York i Washington.

Jedna od opservacija Lawrencea Wrighta jest da unatoč prilično impresivnoj povijesti terorističkih napada i ubojstava, islamski militanti nakon Drugog svjetskog rata nisu uspjeli uspostaviti teokratski režim ni u jednoj zemlji. "Al-Qaida ne nudi ništa svojim sljedbenicima. Imamo tisuće zaplijenjenih stranica memoranduma, poruka, priručnika itd, al-Qaide i nema jedne jedine stranice na kojoj se govori o političkom programu ove organizacije. Oni imaju svoj program, to je da preuzmu vlast u arapskim zemljama i uvedu sustav kalifata i uspostave islamski zakon. Međutim, kad biste sjeli s bin-Ladenom ili Zawahirijem i pitali ih što misle primjerice o preraspodjeli bogatstva, ili jesu li marksisti ili hoće li potpisati Protokole iz Kyota, ne bi znali odgovoriti. Oni nisu nikad razmišljali o tim pitanjima koja određuju politiku širom svijeta. Nemaju nikakvu viziju budućnosti. Žive od ideje da se bore protiv zla. I islamisti ih slijepo slijede bez da postave pitanja kao 'što ćete učiniti za mog sina? Hoćete li mu dati radno mjesto' ili 'hoćete li pružiti mojoj ženi obrazovanje?'" - objašnjava Lawrence Wright.

Izuzetno zamišljena i napisana knjiga Looming Tower okuplja sve elemente izuzetne priče u jedan tekst koji na nemjerljiv način pridonosi našem boljem razumijevanju događaja koji su prethodili terorističkim napadima od 11. rujna 2001. godine. Naslov knjige Looming Tower, autor je posudio iz jednog govora Osmane bin Ladena održanom prije tih napada u kojem čelnik al-Qaide kaže – citiramo – "smrt će vas stići i u neboderu koji se diže u zrak".

Na engleskom riječ 'tower' znači kula, ali znači i neboder. Mnogi stručnjaci vjeruju da je to bila šifrirana poruka upućena devetnaestorici otmičara da je došlo vrijeme za napade.

Knjigu ovogodišnjeg dobitnika Pulitzerove nagrade za nonfiction, Lawrencea Wrighta Looming Towers objavila je izdavačka kuća Knopf iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG