Linkovi

Demokrati tvrde da 'predsjednik ignorira želju građana da se rat u Iraku zaustavi'


Američki tisak objavio je i prva izvješća o predsjednikovom vetu na proračunsku mjeru koja postavlja rok za povlačenje iz Iraka.

Prema u Kongresu jučer izglasanoj mjeri, prve bi se američke postrojbe počele povlačiti iz Iraka u listopadu, a povlačenje bi potpuno bilo okončano šest mjeseci kasnije. Dnevnik San Diego Union Tribune navodi predsjednikove riječ da 'nema smisla određivati rok za povlačenje jer tako pomažete neprijatelju'.

Demokrati pak optužuju predsjednika da 'ignorira želju građana da se rat zaustavi', nakon što je odnio živote više od 3300 pripadnika američkih oružanih snaga.

Kako demokrati u Kongresu nemaju dovoljno veliku većinu za prevladavanje predsjednikova veta, spremni su na kompromis – piše kalifornijski list. Sljedeća, kompromisna proračunska mjera koja bi financirala vojnu misiju u Iraku ne bi sadržavala rok za povlačenje, ali bi određivala ciljeve za iračku vladu, koje treba postići u određenom roku. Ideja je, piše list iz San Diega, dati na znanje iračkim političarima da američki angažman neće biti beskonačan.

Dnevnik Washington Post piše o načinu na koji je Bijela kuća odlučila opravdati predsjednikov veto. Osim što je rekao da je 'u ratu besmisleno postavljati rokove', predsjednik Bush je također kritizirao činjenicu da su proračunskoj mjeri koja jamči financiranje vojne misije u Iraku 'pridodane' milijarde dolara ne-vojnih državnih troškova.

Riječ je o praksi američkog zakonodavstva da zakonu obično 'lijepi' dodatne projekte, koji često nemaju veze s prvotnim zakonskim prijedlogom. Primjerice, proračunskoj mjeri za Irak dodane su državne subvencije za troškove grijanja tisuća siromašnijih obitelji, subvencije za farmere, dodatni novac za vatrogasce koji će se ovo ljeto boriti s šumskim požarima, novac za nabavu novih aerodromskih detektora metala, pomoć školama u ruralnim dijelovima zemlje.

Svi ti, i mnogi drugi, troškovi predstavljaju oko 21 milijardu od 124 milijarde dolara vrijednog proračunskog prijedloga. U kompromisnom zakonu, koji se najavljuje, vjerojatno mnogi od ovih troškova bit će 'prekriženi'. Osim, kako piše dnevnik Washington Post, dodatnih novaca za zdravstveno zbrinjavanje ratnih veterana te troškova obnove od uragana Katrina.

XS
SM
MD
LG