Linkovi

Bivši direktor CIA-e izražava sumnju da su oružja za masovno uništavanje bila povod za rat u Iraku


U ponedjeljak se u američkim knjižarama pojavila dugo očekivana knjiga bivšeg direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e Georgea Teneta U središtu oluje: Moje godine u CIA-i. Odmah po izlasku, sjećanja bivšeg direktora CIA-e su naišla na burne reakcije analitičara, ali i bivših i sadašnjih uposlenika najpoznatije američke obavještajne agencije.

U svojoj knjizi U središtu oluje George Tenet pokušava obraniti sebe i agenciju kojoj je bio na čelu sedam godina od kritika do kojih je došlo nakon terorističkih napada od 11. rujna i pogrešnih obavještajnih informacija uoči invazije na Irak. Po Georgeu Tenetu, dužnosnici Bijele kuće i Pentagona, konkretno dopredsjednik Dick Cheney i ministar obrane Donald Rumsfeld, bili su odlučni u namjeri da se izvrši napad na Irak od prvih dana administracije predsjednika Busha i opetovano su prilagođavali obavještajne podatke kako bi izgradili podršku javnosti za to. Bivši direktor CIA-e u svojoj knjizi izražava sumnju da su oružja za masovno uništavanje bila glavni razlog iza odluke Sjedinjenih Država za rat u Iraku, da je to samo "lice koje je pokazano javnosti". Stvarni razlog, piše on, jest "u velikoj mjeri neartikulirano stajalište administracije da se isplati platiti cijenu za demokratsku transformaciju Srednjeg istoka kroz promjenu režima u Iraku".

Gospodin Tenet kaže da se nikad unutar administracije nije povela ozbiljnija rasprava "o neposrednosti iračke prijetnje". Bivši direktor CIA-e vjeruje da je razlog za povećanje pobunjeničkih aktivnosti u Iraku upravo u tome što Bijela kuća nije izvršila pravodobna planiranja za obnovu te zemlje. Na početku knjige, George Tenet opsuje svoj prvi i drugi posjet Iraku.

Prvi put sam doletio u Irak otprilike u isto vrijeme kad je Jerry Bremer preuzeo čelnu dužnost u Koalicijskoj privremenoj upravi, tijekom trećeg tjedna svibnja 2003. godine. Vozio sam se s Jerryjem u helikopteru iznad Bagdada. Bio je dan. Vrata helikoptera bila su širom otvorena i ja sam promatrao grad dok smo letjeli. Na zemlji okruženje je bilo vidljivo opušteno, uzevši u obzir da je strana vojska upravo izvršila invaziju na glavni grad i svrgnula dugogodišnjeg diktatora te zemlje. Ljudi su izlazili, jeli u restoranima. Skoro da ste očekivali dvokatni autobus kako ide glavnim gradskim ulicama s turistima koji zure kroz prozor.

Kad sam se vratio u Irak u veljači 2004. godine okruženje je bilo dramatično izmijenjeno. Doletjeli smo u Bagdad noću, jer se nije moglo slijetati tijekom dana. Zrakoplov C-17 s kojim smo došli obavio je slijetanje kao u punim borbenim uvjetima – strmoglavo poniranje i brzi silazak na zemlju. Sjedio sam otraga s neprobojnim prslukom i s kacigom na glavi. Ovaj puta nije bilo razgledavanja grada. U deset mjeseci od prvog posjeta Irak je postao posve drugačije mjesto, ali nimalo na način na koji je to vlada Sjedinjenih Država zamislila. Kako je do toga došlo? Kroz niz odluka koje, kad ih se gleda retrospektivno, izgledaju kao usporena snimka sudara automobila.

Druga tema kojoj je posvećen veći dio Tenetove knjige su teroristički napadi od 11. rujna, odnosno, pokušaji bivšeg direktora da "opere" svoju agenciju od odgovornosti za njih. Iako autor priznaje da CIA nije uspjela predvidjeti konkretne pojedinosti terorističkih napada na Sjedinjene Države, navodi opetovana upozorenja koja je iznosio tijekom godina o opasnostima koje prijete od Osame bin Ladena i al-Qaide. Posebno ističe kao uznemiravajuće obavještajne informacije koje je predočio tadašnjoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice 10. srpnja 2001. godine u kojima se najavljuje 'veliki događaj'.

"Moramo razmotriti poduzimanje trenutačne akcije u Afganistanu sad. Moramo krenuti u ofenzivu" - nakon ovakvog upozorenja, kaže George Tenet, Condoleezza Rice je cijeli slučaj prebacila na nekog od svojih podređenih. Mnoge su rasprave vođene o tome što se moglo učiniti na sprječavanju ovih napada, a nestranačko povjerenstvo koje je ispitivalo uzroke koji su doveli do njih, kao glavnu preporuku iznijelo je poboljšavanje suradnje među američkim obavještajnim agencijama. "Još uvijek ležim budan noću i mislim o tome što smo mogli učiniti, a nismo, da zaustavimo terorističke napade od 11. rujna. Obiteljima žrtava ovih terorističkih napada poručujem 'zaslužili ste bolje od vaše cijele vlade', od svih nas".

Knjiga Georgea Teneta U središtu oluje: moje godine u CIA-i ne donosi neke nove činjenice koje dosad nisu bile poznate, ali u velikoj mjeri potvrđuje portret Bijele kuće koju su već naznačili neki novinari i bivši članovi administracije predsjednika Busha. George Tenet u knjizi zaključuje, parafrazirajući bivšeg senatora Daniela Patricka Moynihana, "Političari imaju pravo na svoje stavove, ali nemaju pravo na svoju vlastitu faktografiju".

XS
SM
MD
LG