Linkovi

Bivši direktor CIA-e tvrdi da ga je Bijela kuća iskoristila kao 'žrtvenog jarca' za Irak


Bivši direktor Središnje obavještajne službe, CIA-e, George Tenet, optužio je dopredsjednika Richarda Cheneya i druge visoke vladine dužnosnike da su 2003. godine poveli naciju u rat u Iraku bez da su prethodno proveli 'ozbiljnu raspravu' o tome da li režim Sadama Huseina zaista predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama.

U knjizi uspomena na to vrijeme, koja izlazi iz tiska u ponedjeljak, George Tenet tvrdi da 'nikad nije bila provedena ozbiljna diskusija može li se problem s Irakom riješiti bez rata'.

Knjiga Georgea Teneta pod naslovom 'U središtu oluje' izdaje nakladnička kuća Harpers Collins.

George Tenet je bio šef CIA-e za vrijeme mandata predsjednika Billa Clintona te početkom ovog desetljeća, u administraciji predsjednika Georgea Busha. On tvrdi da su ga dopredsjednik Cheney i njegovi bliski suradnici označili kao 'žrtvenog jarca', za činjenicu što nakon svrgavanja Sadama Huseina nije pronađeno iračko oružje za masovno uništavanje – koje je bilo razlog za početak invazije.

George Tenet u svojoj knjizi priznaje da je jednom u razgovoru s predsjednikom Bushom i njegovim suradnicima upotrijebio izraz 'slam dunk', kako bi opisao navodno izvrsnu kvalitetu dokaza u vezi postajanja iračkog arsenala oružja masovnog uništavanja.

No, njegova je izjava – tvrdi Tenet – kasnije 'istrgnuta iz kontekst' te je korištena kako bi ga se okrivilo za ovaj obavještajni propust.

George Tenet govori o svojoj knjizi sutra, u vrlo gledanoj dokumentarnoj emisiji mreže CBS '60 Minutes'. Neposredno pred emitiranje intervjua s Georgeom Tenetom, visoki dužnosnik Bijele kuće Dan Bartlett izjavio je mreži NBC da su prije invazije na Irak o ovom pitanju 'u vladi SAD vođene vrlo opsežne i ozbiljne rasprave'.

XS
SM
MD
LG