Linkovi

John McCain nazvao rat u Iraku 'tragedijom', no protivi se određivanju roka za povlačenje


Dnevnik San Francisco Chronicle piše da je republikanski senator John McCain, koji je nedavno objavio kandidaturu za predsjednika države, izjavio da je rat u Iraku 'velika tragedija' – međutim usprotivio se željama svojih senatskih kolega iz Demokratske stranke da se točno odredi datum povlačenja američke vojske.

'Ako naprasno napustimo Irak, doći će do istinskog kaosa, do genocida, a neprijatelj će nas slijediti do naše kuće' – izjavio je McCain, koji je rat protiv al-Qaide nazvao 'sukobom između dobra i zla.' McCain je prokomentirao izjavu čelnika Demokratske stranke u Senatu Harryja Reida, prema kojem je 'Amerika u Iraku već izgubila' ovim riječima: 'ako smo mi izgubili, tko je onda pobijedio?'

Dnevnik Chicago Tribune piše o sinoćnjoj debati osmorice kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, u mjestu Orangeburg u Južnoj Karolini.

Događaj je protekao u znaku kritike administracije predsjednika Georgea Busha. 'Ako postanem predsjednik, prvi dan mog mandata – izlazimo iz Iraka, i to uz pomoć diplomacije' – rekao je guverner Novog Meksika Bill Richardson.

Kandidati koji se od prvog dana protive angažmanu u Iraku kritizirali su kolege, poput senatorice Hillary Clinton, koja je 2003. glasala u Senatu da se predsjedniku da mandat da počne napad na režim Saddama Husseina.

Kongresnik Dennis Kucinich kritizirao je svoje kolege koji su jučer i prekjučer, u Zastupničkom domu i Senatu glasali za najnoviji proračunski prijedlog koji je vojnoj misiji u Iraku namijenio novih 124 milijarde dolara. 'Nema smisla protiviti se ratu, a onda glasati za njegovo financiranje' – rekao je kongresmen Kucinich.

XS
SM
MD
LG