Linkovi

U 2006. - 25 posto više terorističkih napada u svijetu i 40 posto više žrtava


I broj terorističkih napada diljem svijeta i broj žrtava tih napada dramatično su povećani tijekom prošle godine, objavilo je američko Državno tajništvo u svom godišnjem izvješću o terorizmu u svijetu. State Department izvješćuje da se tijekom 2006. godine dogodilo oko 14 tisuća terorističkih napada, što je 25 posto više nego prethodne godine. Više od 20 tisuća ljudi je bilo ubijeno u tim napadima; 40 posto više nego 2005. Brojke se odnose na smrt ne-boraca.

Dužnosnici Državnog tajništva kažu da oko 80 posto globalnih terorističkih napada otpada na zemlje Srednjeg Istoka i južne Azije. Istodobno, kako je rečeno, broj terorističkih incidenata u ostalim dijelovima svijeta ostao je gotovo jednak kao prethodne godine.

Gotovo polovica napada dogodila se u Iraku, a, s 13 tisuća ubijenih civila, na tu zemlju otpada i dvije trećine ukupnog broja žrtava u svijetu.

U izvješću se dodaje da operativci al-Qaide u istočnoj Africi – posebice u Somaliji – i dalje predstavljaju najveću opasnost po interese Sjedinjenih Država i njezinih saveznica u regiji.

Sjedinjene Države u ovogodišnjem izvješću o terorizmu izdvajaju Kubu, Iran, Sjevernu Koreju, Sudan i Siriju kao vlade koje podržavaju terorizam.

Stanje u Europi

U izvješću Državnog tajništva o terorizmu u svijetu kaže se da su mnoge europske vlade ojačale protuterorističke napore zbog – kako to izvješće naziva – povećane radikalizacije među mladim imigrantima. Ističe se, međutim, da tijekom 2006. u Europi nije bilo većih terorističkih napada. Nekoliko europskih vlada posebice je aktivno u angažiranju muslimanskih zajednica kako protumjeri za ekstremizam među imigrantskom mladeži.

Premda su dioba informacija, uhićenja osumnjičenika, kao i progon financiranja terorizma nastavljeni i u 2006, Državno tajništvo kaže da napore u borbi protiv terorizma u Europi ponekad usporava zakonska zaštita osumnjičenika, kao i labavi zakoni o azilu.

Među posebnim slučajevima u 2006, izvješće spominje ubojstvo najtraženijeg teroriste u Rusiji – vođe čečenskih separatista Shamila Basayeva -, kao i primirje ETA-e u Španjolskoj.

Izvješće kaže da je Britanija, uz pomoć Sjedinjenih Država i Pakistana, osujetila veliku terorističku zavjeru za eksplodiranje putničkih zrakoplova nad Sjedinjenim Državama.

U izvješću se ističe i napredak ka miroljubivoj nagodbi u Sjevernoj Irskoj.

XS
SM
MD
LG