Linkovi

Iran približio sunitske i američke interese na Srednjem istoku


Arapske zemlje sve više brine iranski nuklearni program i podrška te zemlje teroristima. Ta činjenica stvara nove mogućnosti za američko-arapsku stratešku suradnju, u području Perzijskog zaljeva.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice nedavno se vratila iz posjeta Zapadnoj obali, Egiptu, Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu. Cilj njezine turneje bio je ishoditi podršku za novu američku strategiju za Irak, te obnoviti izraelsko-palestinski mirovni proces. Šefica američke diplomacije izjavila je po povratku u Washington da umjerene arapske zemlje sve više brine jačanje iranskog utjecaja u regiji.

Robert Satloff, direktor washingtonskog Instituta za srednjeistočnu politiku, objašnjava da arapske zemlje – u kojima su u većini suniti – najviše brine iranski nuklearni program, njegovo miješanje u iračku krizu te podrška Teherana libanonskom Hezbollahu i palestinskom Hamasu. "Neprijateljstvo Arapa sunita prema bilo čemu što je perzijsko odnosno šijitsko danas je vrlo duboko. Suniti se plaše sve jačeg iranskog utjecaja u regiji. Oni ne žele da ih vanjski svijet poistovjećuje s šijitskim mistikom koji obnaša dužnost iranskog predsjednika. Zapadu se pruža vrlo dobra prilika. Naravno, ne da raspiruje vjerski rat, već da iskoristi strah sunita – kako bi postigao vlastite strateške i političke interese" - izjavio je Robert Satloff.

On tvrdi da arapske države žele da se Washington izravno uhvati u koštac sa sve jačim utjecajem Irana. Međutim, arapske se zemlje – kaže Satloff – neće izravno angažirati na postizanju američkih interesa u regiji, jer bi ih to politički moglo koštati. Robert Satloff smatra da bi bilo najbolje kada bi Washington tražio od Saudijske Arabije da – u sukobu s Iranom - iskoristi svoju ogromnu gospodarsku moć. 'Primjerice, Saudijci bi od Kine trebali tražiti da se odluči – hoće li ulagati u Iran ili će ulagati u Saudijsku Arabiju' – kaže ovaj washingtonski stručnjak za Srednji istok.

Arapske zemlje već godinama od administracije predsjednika Busha traže da se ponovno angažira u mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca. 'Oživljavanje mirovnog procesa bit će težak zadatak jer problemi na Palestinskim područjima nisu samo stvar razlika između Izraela i Palestinaca, već postoje i razlike među Palestincima' – kaže David Makovsky iz washingtonskog Projekta za mir na Srednjem istoku.

Međutim, Salameh Ne'ematt, direktor washingtonskog dopisništva arapskog lista al-Hayat koji se tiska u Londonu, kaže da je u ovom trenutku najveći izvor nestabilnosti na Srednjem istoku - nasilje između iračkih sunita i šijita: "Neki kažu da američka vanjska politika može imati koristi od sunitsko-šijitskog sukoba. Možda je – u smislu taktike – to i točno. Međutim, što se tiče ljudi koji tamo ginu, takav sukob nije dobar – jer je on posljedica raspirivanja protu-šijitskih osjećaja u regiji, čega smo svjedoci u Iraku a i u Libanonu."

Washingtonski analitičari smatraju da su u ovom trenutku Sjedinjene Države i arapske zemlje u kojima suniti imaju većinu – prirodni saveznici. Tako će biti sve dok Iran ne obustavi svoje napore da postane regionalna supersila.

XS
SM
MD
LG