Linkovi

NYT: 'Iračani sve glasnije kritiziraju SAD zbog napada na šijtsku tržnicu u subotu'


Jutrošnje izdanje New York Timesa donosi izvješće iz Bagdada u kojem se kaže sve veći broj Iračana okrivljuje Sjedinjene Države za stvaranje uvjeta koji su doveli do najtežeg bombaškog samoubilačkog napada u ovom ratu, u kojem je devastirana šijitska tržnica u Bagdadu u subotu. Kritičari su jučer izjavljivali kako je sporost u kompletiranju novog hvaljenog američkog sigurnosnog plana učinila šijitske četvrti znatno ranjivijima na ovakve užasavajuće napade. Isti kritičari tvrde da je novi plan, kojeg Amerikanci jedva da su počeli izvršavati, kastrirao Mahdi armiju, šijitske paravojne snage koje se smatra odgovornim za mnoge napade na sunite, međutim, za koje također kažu da su jedina djelotvorna sila u sprečavanju vjerskog nasilja u šijitskim četvrtima Bagdada.

Čak i neki pristaše američkog plana poput ministra vanjskih poslova Kurda Hajšara Zebarija kažu da je kašnjenje u provedbi plana izazvalo veliko razočaranje. Uoči tog plana koji je trebao preplaviti ulice Bagdada američkim i iračkim vojnicima, mnoge kontrolne točke Mahdi armije su demontirane, a njeni čelnici se skrivaju ili su uhićeni. Bez trenutačnog dotoka novih snaga sigurnosti da popune tu prazninu – citira New York Times šijitske izvore - sunitske paravojne snage i druge protu šijitske snage ohrabrile su se da planiraju napade poput ovoga koji je u subotu na šijitskoj tržnici usmrtio 135 osoba, a više od 300 ranio u eksploziji kamiona natrpanog eksplozivom.

Današnji Washington Post izvješćuje o smjeni na vrhu jedne od tri velike američke televizijske mreže NBC. Sadašnjeg glavnog direktora kompanije NBC Universal Boba Wrighta zamijenit će početkom tjedna dosadašnji direktor televizijskih operacija Jeff Zucker. Do ovog dolazi u trenutku kad nekoć vodeća američka TV mreža čini velika rezanja troškova i značajnije pojačava svoje internetske operacije. U listopadu ova je kompanija najavila ukidanje 700 radnih mjesta i smanjivanje godišnjeg proračuna za 750 milijuna dolara.

Jeff Zucker ima 41 godinu, a karijeru na NBC-u je započeo u olimpijskoj redakciji 1986. godine. U dobi od 26 godina već je bio izvršni producent ugledne informativne emisije Today. Na čelo redakcije zabavnog programa došao je 2000. godine, a četiri godine kasnije postaje glavni direktor svih televizijskih operacija i desna ruka Boba Wrighta kojeg će zamijeniti – podsjeća današnji Washington Post.

XS
SM
MD
LG