Linkovi

Gates: Iran pomaže iračkim pobunjenicima


Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da Washington posjeduje stanovite dokaze da pobunjenicima u Iraku pomaže Iran i to dostavom naoružanja, ili tehnologije.

Gates je izjavu dao u Sevilli, u Španjolskoj, na sastanku ministara obrane članica NATO saveza.

Američka vlada već neko vrijeme ukazuje na činjenicu da je Iran povezan s šijitskim ekstremistima u Iraku.

Prema dnevniku Washington Post, Bijela je kuća američkim postrojbama u Iraku dopustila da ili zarobe ili onesposobe iranske operativce koji djeluju u toj zemlji. Međutim, Bijela je kuća odbacila tvrdnje iz ovog novinskog članka.

Američke su snage prošli mjesec u Irbilu, na sjeveru Iraka, privele petoricu Iranaca, koji su radili u lokalnom iranskom uredu za vezu s iračkim vlastima. Američka vojska tvrdi da je riječ o ljudima koji su povezani s napadima na američke vojnike.

******

U Senatu – odbor za oružane snage počeo je analizirati kvalitetu obavještajnih podataka koji su prethodili invaziji na Irak, u proljeće 2003.

Unutarnja istraga koju je naknadno proveo inspektorat Ministarstva obrane oštro je kritizirala obavještajne analize nekih od najviših dužnosnika Pentagona koji su rezultirale u procjeni da će post-ratna situacija u Iraku biti razmjerno laka.

Poimence se kritizira Douglas Feith, zamjenik tadašnjeg ministra obrane Donalda Rumsfelda. On je također odgovoran za procjenu da je teroristička mreža al-Qaida imala veze s bivšim iračkim diktatorom Saddamom Husseinom, što se kasnije pokazalo netočnim.

Unutrašnja kontrola provedena u Pentagonu navodi da je Feithovo postupanje bilo 'pogrešno, ali ne i protuzakonito'.

******

Agencija Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju obustavila je gotovo polovicu svojih projekata tehničke pomoći u Iranu. Riječ je o provedbi sankcija Vijeća sigurnosti protiv Irana, koje su uvedene zbog odbijanja Teherana da zaustavi svoj program obogaćivanja urana.

XS
SM
MD
LG