Linkovi

John Howard: 'Teroristima bi se svidio prijedlog Baracka Obame o povlačenju iz Iraka do 2008.'


Načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, marinski general Peter Pace, odbio je podržati zaključke američkih časnika u Bagdadu koji su novinarima kazali da iranska vlada daje sofisticirane bombe i eksplozive pobunjenicima u Iraku. General Pace posjetio je Australiju odakle se javlja Al Passin.

General Pace izjavio je da nije upoznat s pojedinostima briefinga za novinare koji su održali američki časnici u Bagdadu. On je dodao da, na temelju njegovih spoznaja, ne može potvrditi ocjenu da pripadnici elitne 'Quds' brigade Iranske revolucionarne garde dostavljaju šiitskim pobunjenicima komponente za sastavljanje razornih bombi. "Znamo da su neki eksplozivi proizvedeni u Iranu, ali ne mogu ustvrditi da se to odvija uz znanje iranske vlade ili da je vlada u Teheranu umiješana' - izjavio je general Pace.

Vojni časnici u Bagdadu koji su razgovarali s novinarima pod uvjetom da ne otkriju njihov identitet tvrde da su komponente za bombe proizvedene u Iranu te da je obavještajnim aktivnostima utvrđeno da se te komponente upućuju u Irak uz znanje visokih iranskih dužnosnika. Oni kažu da su bombe, koje su toliko snažne da mogu probiti oklopna vozila, usmrtile 170 američkih vojnika.

General Pace također je govorio o pitanju je li dobro utvrditi konkretne rokove za povlačenje američkih vojnika iz Iraka. Načelnik američkog združenog stožera izjavio je da bi povlačenje američkih snaga, prije nego li iračka vlada i iračka vojska budu u stanju kontrolirati situaciju, bilo katastrofalno te da bi se nasilje iz Iraka moglo proširiti i na Afganistan i drugdje.

General Pace iznio je ove komentare nedugo nakon sastanka s australskim premijerom Johnom Howardom, ali bez konkretnog spominjanja prijepora između australskog čelnika i pretendenta na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, senatora Baracka Obame. Naime, senator je pozvao na povlačenje američkih vojnika iz Iraka do ožujka 2008. godine na što je australski premijer rekao da bi 'teroristi podržali takav plan'.

Barack Obama je uzvratio kazavši da bi, ukoliko John Horward doista želi pomoći, trebao uputiti dodatnih 20 tisuća australskih vojnika u Irak. Australija u toj zemlji ima 1,400 vojnika, a čitave australske oružane snage broje 52 tisuće vojnika.

General Pace izjavio je da australske snage daju važan doprinos unatoč njihovom malom broju. On je dodao da bi 'sve zemlje koje drže do slobode trebale sudjelovati u globalnom sukobu s teroristima'.

XS
SM
MD
LG