Linkovi

Predsjednik Bush pozvao Zastupnički dom da ne prekine financiranje slanja vojnih pojačanja u Irak


Predsjednik George Bush pozvao je Kongres da ne prekine financiranje slanja američkih vojnih pojačanja u Irak. O predsjednikovom planu - koji predviđa slanje pojačanja upravo debatira Zastupnički dom, gdje je predložena - za predsjednika inače neobvezujuća - rezolucija u kojoj se iskazuje protivljenje ovoj mjeri. Predsjednik Bush je, na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući, izjavio da članovi Kongresa imaju pravo izraziti protivljenje njegovom planu, no važno je da američki kontingent u Iraku bude dovoljno jak da ispuni svoju misiju.

Upitan o odnosima s Iranom, pogotovo o miješanju te zemlje u iračku krizu, predsjednik je rekao da ne zna je li samo iransko čelništvo odobrilo iranskoj revolucionarnoj gardi da opskrbljuje iračke paravojne frakcije s eksplozivnim napravama, koje često odnose živote američkih vojnika. Predsjednik je međutim dodao da su te naprave proizvedene u Iranu, da se koriste u Iraku, i to protiv američke vojske. U vezi s ostalim međunarodnim temama, predsjednik Bush je iskazao zadovoljstvo zbog postignutog međunarodnog sporazuma o okončanju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Na Capitol Hillu se raspravlja o rezoluciji protiv slanja pojačanja u Irak. Većina republikanaca – koji su u oba doma Kongresa u manjini – podržava slanje pojačanja, dok se demokrati tome protive. Svaki od 435 članova Zastupničkog doma ima pet minuta da iznese svoje mišljenje. Rasprava traje do petka, kada će se o rezoluciji glasati.

Predsjednik Bush se na konferenciji za tisak u Bijeloj kući osvrnuo i na nedavnu kritiku američke vanjske politike od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina. Američki je predsjednik rekao da 'zemlje mogu surađivati bez obzira na razlike'.

Ruski je predsjednik na nedavnom međunarodnom skupu u Minhenu kritizirao – kako je rekao – agresivnu politiku Sjedinjenih Država, zbog koje se 'nitko ne osjeća sigurnim'.

Predsjednik Bush je rekao da je svjestan američko-ruskih razlika u vezi s korisnošću NATO saveza. 'Pokušao sam uvjeriti predsjednika Putina da je dobro što Rusija danas graniči s demokratskim zemljama, jer demokracije obično ne ratuju jedna s drugom' – rekao je predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG