Linkovi

Sve brojnije obitelji vojnika koje se protive ratu u Iraku


Prema nedavnoj anketi Los Angeles Timesa 70 posto Amerikanaca protivi se politici predsjednika Busha u Iraku. Na nedavnim proturatnim prosvjedima sudjelovali su deseci tisuća Amerikanaca uključujući obitelji nekih vojnika koji služe u Iraku.

Fran Middleberg nije oduvijek bila antiratna aktivistica. Njen sin služi u Iraku."Uviđam potrebe oružanih snaga. Razumijem potrebu obrane naše zemlje. Ali Irak prije 2003. godine nije predstavljao neposrednu prijetnju. Ako će život mog sina biti riskiran onda mora postojati neposredna prijetnja po Sjedinjene Države".

Fran Middleberg jedna je od članova sve brojnije skupine – pripadnika vojnih obitelji koje se protive ratu. Ona djeluje u sklopu organizacije Military Families Speak Out kojoj je suutemeljiteljica Nancy Lessin, a koja ima 3,200 članova. Mnogi od njih izgubili su svoje najbliže u Iraku. "Od danas imamo 3,067 najbližih koji su poginuli u ratu koji se nikada nije trebao dogoditi. U ratu su poginule i stotine tisuća iračke djece, žena i muškaraca. Mi vjerujemo da je nastavak vojne okupacije – rata utemeljenog na lažima – to što raspaljuje sukob. Trebamo to zaustaviti. To je jedini način za ispravljanje situacije".

Ovi antiratni aktivisti pozivaju na okončanje okupacije Iraka te trenutno povlačenje američkih vojnika. No Mike Wysong koji predstavlja organizaciju Veterans of Foreign Wars, s dva milijuna članova, kaže da američke vojne obitelj još uvijek snažno podržavaju rat i politiku predsjednika Busha u Iraku. Prema njegovim riječima, antiratni prosvjedi samo štete vojnicima. "Vjerujem da to škodi vojnicima na terenu. Šteti njihovom moralu i oni gube povjerenje u misiju u kojoj sudjeluju. To je svakako udarac moralu naših vojnika".

Podrška vojnicima, slogan je koji koriste pristaše rata. Međutim, vojne obitelji s antiratnim stajalištima kažu da je najbolji način podrške vojnika taj da ih se vrati kućama.

XS
SM
MD
LG