Linkovi

Kongresnik Lantos: 'U stabilizaciji Iraka veću ulogu trebaju imati irački susjedi'


Predsjedatelj odbora Zastupničkog doma Kongresa za vanjske poslove Tom Lantos vratio se nedavno iz Iraka i Afganistana. .

Kongresnik Tom Lantos, demokrat iz Kalifornije, smatra da u stabilizaciji Iraka veću ulogu trebaju imati irački susjedi. Uz to, Lantos primjećuje da u regiji vlada velika zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa te zbog sve većeg utjecaja Teherana na situaciju u Iraku. Teheran je što više navijestio još veći angažman u Iraku, dok je predsjednik Bush odgovorio da će 'Amerika snažno odgovoriti na eskalaciju iranskih vojnih akcija, ukoliko su one usmjerene na američke snage ili iračke civile'. Nalaze li se Sjedinjene Države na putu prema sukobu s Iranom? – upitali smo Toma Lantosa.

Tom Lantos: Pozorno pratimo sve iranske aktivnosti koje imaju negativan učinak po naše vojne snage u Iraku. Postoji dosta dokaza koji ukazuju na činjenicu da Iran opskrbljuje naoružanjem snage koje su odgovorne za smrt američkih vojnika. To nećemo tolerirati.

Prema američkom zakonu, Washington uvodi sankcije protiv svake firme koja u iranski energetski sektor uloži 20 ili više milijuna dolara. Europska je unija 2005. godine Iranu dala jamstva za zajam u vrijednosti od 18 milijardi dolara. Kako onda ovakve američke, unilateralne sankcije uopće mogu biti efikasne?

Tom Lantos: Sjedinjene su Države odlučne spriječiti dotok milijardi dolara iranskom nuklearnom programu – bilo da se radi o novcu iz Kine ili bilo koje druge zemlje. Mi nećemo mirno gledati dok se sklapaju ogromni financijski poslovi, kojima se krše naši zakoni, a i rezolucija Ujedinjenih naroda.

Zpitali smo kongresnika Lantosa da li možda Washigton drugačije shvaća rezoluciju Ujedinjenih naroda broj 1737 – kojom se uvode sankcije protiv Irana – od drugih zemlja.

Tom Lantos: Razlike u vezi s tim uvijek postoje. Naša pozicija glasi: budući da Iran razvija nuklearni program u vojne svrhe, onda je ulaganje milijardi dolara iz Europe ili Kine u takav program protivno našem nacionalnom interesu. Protivno je i stabilnosti u regiji.

Tom Lantos kaže da 'Iran 18 godina laže o svom nuklearnom programu'. 'Sada kada je program otkriven, Teheran pokušava odugovlačiti i opire se međunarodnoj zajednici čija je volja iskazana nedavnom rezolucijom Vijeća sigurnosti. Kongres Sjedinjenih Država odlučan je da se ovaj problem uspješno riješi' – rekao je kongresmen Tom Lantos, predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za međunarodne odnose.

XS
SM
MD
LG