Linkovi

Uoči najave nove strategije za Irak predsjednik vodi razgovore s kongresnim čelnicima


Predsjednik George Bush danas će održati jedan od svojih najvažnijih govora u kojem će naciju upoznati s novom strategijom u Iraku. Međutim, predsjednik će se vjerojatno suočiti s priličnim poteškoćama u pridobivanju javnosti za svoj plan.

Predsjednik održava susrete s kongresnim čelnicima tek nekoliko sati prije negoli će objaviti svoju dugo očekivanu novu strategiju za Irak. Očekuje se da će u večerašnjem govoru američki predsjednik pozvati na upućivanje dodatnih 20 tisuća vojnika u Irak. Novinska izvješća navode da bi glavnina ovih snaga trebala biti upućena u Bagdad kako bi obuzdala vjersko nasilje u glavnom gradu.

Dužnosnici administracije kažu da će predsjednik pozvati da se održavanje sigurnosti u svim pokrajinama prepusti iračkim snagama sigurnosti do studenog ove godine. Očekuje se da će George Bush večeras također najaviti paket ekonomske pomoći Iraku vrijedan milijardu dolara. U drugom dijelu emisije podrobnije ćemo se osvrnuti na ono što se očekuje od večerašnjeg predsjednikova govora.

Među onima koji podržavaju ideju o upućivanju dodanih snaga u Irak nalazi se senator John McCain koji će se, kako se očekuje, biti jedan od kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju 2008. godine. "Nazočnost dodatnih koalicijskih snaga dala bi iračkoj vladi mogućnost da učini ono što danas ne može sama, a to je da uspostavi svoju vlast diljem zemlje. Uspostavljanjem sigurnosti u Iraku, a poglavito u Bagdadu, naše snage dale bi iračkoj vladi priliku da radi na nacionalnom pomirenju" - izjavio je nedavno John McCain.

Većina demokrata protivi se ideji o slanju američkih vojnih pojačanja u Irak premda su podijeljeni po pitanju što bi trebalo učiniti. Senator iz Massachusettsa, Edward Kennedy, izjavio je da bi Kongres - prije upućivanja dodatnih snaga u Irak - trebao odobriti takav plan: "Povijesno gledano, Kongres ima mogućnost kontrole financiranja vojnih snaga te bi se predsjednik prije upućivanja američkih vojnika u irački građanski rat, trebao obratiti Kongresu te zatražiti odobrenje misije."

Većina anketa pokazuje da se Amerikanci protive povećanju broja američkih snaga u Iraku. John Mueller, stručnjak za javno mnijenje pri sveučilištu Ohio kaže da će predsjednik Bush teško 'preokrenuti' takvo raspoloženje američke javnosti: "Ne znam kako će ih uvjeriti. Možda i uspije, ali to svakako neće naići na veće odobravanje. U proteklih godinu, dvije, možda i tri, vijesti iz Iraka bile su u pravilu loše. Mislim da je pesimizam vrlo raširen - to se očitovalo i na kongresnim izborima."

Will Marshall iz Instituta za progresivnu politiku kaže: "Građani ne vjeruju da administracija predsjednika Buha ima plan za uspjeh u Iraku, ali isto tako ne podržavaju ideju o trenutnom povlačenju i odustajanju od odgovornosti koju imamo prema Iračanima, kao i našim nacionalnim interesima."

Takvo proturječno raspoloženje očituje se i u nedavnoj anketi televizije CBS-a: 72 posto anketiranih ne slaže se s predsjednikovom politikom u Iraku. No svega 21 posto podržava ideju trenutnog povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

XS
SM
MD
LG