Linkovi

Christian Science Monitor: Iračani sa skepsom dočekali američki plan o slanju pojačanja


Dnevnik Christian Science Monitor piše o vrlo skeptičnoj reakciji Iračana na plan predsjednika Georgea Busha da pošalje dodatnih 21 tisuću vojnika u njihovu zemlju, kako bi se okončalo vjersko nasilje.

'Ovo je beznadežno, Irak više niti ne postoji' – kaže jedan šijit koji pokušava emigrirati. Prema procjeni Ujedinjenih naroda iz Iraka se dnevno iseli oko 3 tisuće ljudi. 'Ovdje se događaju tako grozne stvari da ih više niti televizija ne pokazuje' – dodaje ovaj čovjek.

Jedan parlamentarni zastupnik iz redova Kurda smatra da plan predsjednika Busha neće uspjeti jer uspjeh ovisi o obećanjima iračkog premijera, koji se obvezao da će zauzdati djelovanje najgore šijitske milicije, takozvane Mahdijeve armije. 'Premijer Nouri al-Maliki to neće učiniti, a ako se Amerikanci sukobe s tom paravojnom organizacijom, krvoproliće će biti još gore' – kaže ovaj irački političar. On smatra da irački problem nije vojni već politički problem: 'Kurdi, suniti i šijiti moraju se nekako nagoditi. Dovođenje novih američkih snaga neće ništa promijeniti'.

Jedan politolog sunit kaže da problem nije nedostatan broj američkih vojnika. 'Amerika nije niti počela obnavljati ono što je prije četiri godine uništila. U Bagdadu često nema struje. Kako to da zemlja poput Amerike ne može riješiti taj problem' – pita se ovaj Iračanin.

******

Dnevnik New York Times piše kako su na predsjednikov plan za Irak reagirali budući predsjednički kandidati, od kojih će jedan Georgea Busha naslijediti u Bijeloj kući, za nešto više od dvije godine.

Newyorški dnevnik posebno izdvaja mišljenja političara iz Bushove, Republikanske stranke, u kojoj je očito došlo do dubokih razlika u vezi Iraka.

U ovom trenutku najjači republikanski aspirant za Bijelu kuću, senator John McCain već duže vrijeme podržava ideju slanja pojačanja. 'Ne mogu jamčiti da će pojačanja biti na kraju zaslužna za konačni uspjeh. No, mogu jamčiti da će se cijelim Srednjim istokom proširiti kaos, ako u ovom trenutku odemo iz Iraka nedovršena posla. A onda ćemo pred sobom imati daleko veći problem, nego što je ovaj današnji' – smatra McCain.

Njegov kolega Chuck Hagel smatra pak da je predsjednikov plan 'loša i opasna ideja'. 'Bit će dodatnih žrtava. Potrošit ćemo milijarde dolara. Konačno povlačenje iz Iraka bit će sve teže. Naš utjecaj na Srednjem istoku bit će još manji. Iračani će i dalje izbjegavati svoju odgovornost za situaciju u vlastitoj zemlji' – smatra republikanac Chuck Hegel, koga citira New York Times.

XS
SM
MD
LG