Linkovi

Promjena u Kongresu donosi nove izazove


Demokratska je stranka ovog tjedna preuzela većinu u oba doma američkog Kongresa, nakon što je pobijedila na izborima u studenom. Demokrati su na Capitol Hillu bili u oporbi punih 12 godina. Promjena u Kongresu donosi nove izazove – i kada su u pitanju demokrati, njihovi politički suparnici, republikanci, ali i predsjednik George Bush.

Demokratska je stranka za predsjedateljicu Zastupničkog doma izabrala kongresnicu iz San Francisca, Nancy Pelosi. Gospođa Pelosi je prva žena u povijesti Sjedinjenih Država koja obavlja tako visok položaj u nacionalnom zakonodavnom tijelu. "Ujedinimo se da bi naša zemlja krenula naprijed. Nađimo ono što nas spaja, za zajedničko dobro. Današnja odluka je povijesna odluka. Sada je na redu – napredak za cijeli američki narod".

Demokrati najavljuju da će u prvih stotinu sati svog većinskog mandata pokušati izglasati zakone o povećanju minimalne nadnice, pooštriti etička pravila ponašanja za članove Kongresa, te spustiti cijenu lijekova koje umirovljenici nabavljaju preko državnog penzijskog programa. Will Marshall iz washingtonskog Instituta za progresivnu politiku objašnjava planove demokrata. "Većina u Kongresu daje priliku da se predstave nove ideje, da se nametne dnevni red za sljedeće dvije godine. Također, to je prilika da nacija upozna kandidate Demokratske stranke za sljedeće predsjedničke izbore. I na kraju, demokrati su sada u poziciji da u potpunosti blokiraju i ono malo što je preostalo od zakonodavnih inicijativa predsjednika Busha".

Predsjednik George Bush najavio je da želi surađivati s Demokratskom strankom. No, za proteklih šest godina predsjednikovanja Georgea Busha, u Kongresu su većinu imali njegovi republikanci. Amy Walter iz publikacije Cook Political Report kaže da predsjednik i dalje ima znatan utjecaj, pogotovo kada su u pitanju nacionalna sigurnost i vanjska politika. "Predsjednik poručuje demokratima – vi niste jedini koji kontrolirate dnevni red. Ja sam predsjednik. Ja svojim nastupima i javnosti također određujem o čemu će se razgovarati. Ja ću predstaviti vlastite inicijative".

Demokratska stranka već sada osjeća pritisak svog lijevog krila, koje želi da se američka vojska što brže počne povlačiti iz Iraka. Postoji snažno uvjerenje da su demokrati pobijedili na izborima prije dva mjeseca upravo zbog toga što je nacija nezadovoljna situacijom u toj zemlji te američkom vojnom misijom.

No, sada kada su u Kongresu većina, demokrati ne mogu samo kritizirati – što čini klasična oporba – već trebaju preuzeti i svoj dio odgovornosti za političke odluke. Što se tiče republikanaca, Larry Sabato sa sveučilišta Virginije kaže da će se oni teško priviknuti na činjenicu da su manjina. Republikanci su već najavili da će nastojati surađivati s demokratima, ako se slažu s njihovim idejama i planovima, a ako se ne slažu – da će ih pokušati blokirati.

XS
SM
MD
LG