Linkovi

Demokrati najavljuju da će odmah početi sa svojim zakonodavnim prioritetima


Prije okupljanja Zastupničkog doma i Senata, ključni zastupnici s obje strane političkog spektra proveli su dan u svojevrsnom političkom poziranju i pripremanju pozornice za sto i deseti Kongres. Za demokrate to je značilo ponavljati ono što oni nazivaju "prvih sto sati dnevnog reda", nastojanje u kojem će, počevši drugi tjedan, pokušati progurati zakonske prijedloge glede šest ključnih pitanja tijekom sljedeća dva tjedna. Prvo od njih na popisu, na dnevnom će se redu već naći u utorak – riječ je o zakonskom prijedlogu koji će tražiti da se sve, ili skoro sve, preporuke Neovisnog povjerenstva koje je istraživalo terorističke napade od 11. rujna pretvore u zakone.

Nakon toga namjeravaju odmah nastaviti s tri druga pitanja: povišenjem zajamčene minimalne nadnice za američke radnike, labavljenju ograničenja za istraživanje matičnih stanica i dopuštanju vladinim agencijama da pregovaraju s velikim farmaceutskim kompanijama o smanjivanju cijena lijekova. Tjedan nakon toga podnijet će zakonski prijedlog o snižavanju kamatnih stopa na studentske zajmove, prijedlog o okončavanju subvencija velikim naftnim kompanijama i osiguravanje stimulacije za ulaganja u obnovljive izvore energije.

Demokratski čelnici bit će sučeljeni i s pitanjima zbog odluke da požure usvajanje nekih zakonskih prijedloga tako što ih upućuju izravno u puni saziv Zastupničkog doma na glasovanje, zaobilazeći tako kongresne odbore i pododbore i ograničavajući mogućnost republikanaca da predlože amandmane ili alternativne prijedloge.

Republikanski kongresnik Patrick McHenry naziva takvu taktiku nepoštenom, tvrdeći da njome demokrati krše obećanja koja su dali tijekom predizborne kampanje o uspostavljanju otvorenije i civiliziranije atmosfere u Kongresu. "Jedan od ključnih postulata demokratske strategije na prošlim izborima o poštenoj, otvorenoj i nestranačkoj debati bit će pogažen".

Međutim, vođa demokratske većine u Zastupničkom domu Steny Hoyer kaže da demokrati svoje prvotne prioritete smatraju mandatom koji su im dali Amerikanci da se ostvare konkretni ciljevi, nakon čega će uslijediti otvorenije sustav. Demokrati ustraju u tome da neće biti odstupanja od ključnih opredjeljenja, uključujući i pitanje etičke reforme i obnove osobnog integriteta u Kongresu. Između ostalog predložit će promjene zakona kojima će se kongresnim zastupnicima zabraniti bilo kakvo primanje darova, hrane ili besplatnih putovanja od strane lobista ili lobističkih organizacija.

Rahm Emanuel predsjednik je udruge demokratskih kongresnik u Zastupničkom domu. "Mi demokrati smo se natjecali za položaj postavljajući kao prioritet da ćemo našu zemlju usmjeriti u novom pravcu i donijeti promjene u Washington i način na koji se posao naroda obavlja u kući naroda".

Nakon preuzimanja kontrole nad Kongresom, demokrati će biti sučeljeni s pritiskom radikalnih protivnika rata u Iraku. Cindy Sheehan mirovna aktivistica, čiji je sin poginuo u Iraku, govorila je nakon što je zajedno sa svojim pristašama opstruirala jednu tiskovnu konferenciju Demokratske stranke. "Predsjedateljica Pelosi i čelništvo Demokratske stranke ne mogu nam više govoriti što su opcije. Američka javnost njihov je poslodavac i želimo da znaju da ono što je opcija jest da se ne glasuje za dodatnu potrošnju za ubijanja u Iraku".

Demokrati čekaju da vide što će predsjednik Bush predložiti za Irak, usred izvješća da bi mogao pozvati na upućivanje dodatnih 20 tisuća vojnika u tu zemlju. Jučer je novi čelnik demokratske većine Steny Hoyer uputio riječi upozorenja, rekavši da je predsjednik – po njegovim riječima – "bio gotovo uvijek u krivu glede Iraka".

Tijekom nadolazećih tjedana Kongres će razmatrati dodatne milijarde dolara za operacije u Afganistanu i Iraku. Demokratski čelnici, uključujući i gospođu Pelosi, odbacili su pozive da se prekine financiranje vojnih operacija u te dvije zemlje, tvrdeći da američke postrojbe moraju imati punu podršku Kongresa. Međutim, demokrati najavljuju da će budnije motriti potrošnju i istraživati slučajeve rasipanja sredstava od strane vojnih liferanata u Iraku.

XS
SM
MD
LG