Linkovi

'Ovo je treći put da ponavljamo istu pogrešku' - Nancy Pelosi o predsjednikovom planu za Irak


Na naslovnim stranicama američkih dnevnika dominiraju članci o sinoćnjem govoru predsjednika Georgea Busha, u kojem je izložio svoj plan za slanje dodatnih snaga u Irak, u jačini od 21 tisuću i 500 vojnika. No, američki dnevnici već na početku svojih izvještaja izdvajaju i ovo: predsjednik je po prvi put priznao da je pogriješio prošle godine, kada je odbio poslati vojna pojačanja u Irak. 'Za pogrešne odluke odgovornost preuzimam ja' – navodi predsjednika Busha dnevnik Los Angeles Times.

Ovaj list također prognozira da će predsjednik zbog ovog plana uskoro ući u sukob s Kongresom, u kojem su u većini demokrati, koji se, u pravilu, 'zalažu za što brže okončanje nepopularnog rata'.

Čak i prije no što je predsjednik predstavio svoj plan – u sinoćnjem televizijskom obraćanju naciji – čelnici demokratske većine u Kongresu navijestili su svoje protivljenje slanju dodatnih pojačanja u Irak. 'Ovo je već treći put da ponavljamo istu pogrešku. Zašto to ponovno činimo? Na ovo pitanje nitko nije dao odgovor' – navodi izjavu predsjedateljice Zastupničkog doma Nancy Pelosi dnevnik Los Angeles Times.

Na Istočnoj obali Sjedinjenih Država, dnevnik Boston Herald također prognozira 'bitku' koja predsjednika očekuje na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedijenih Država. Danas tu počinju prva svjedočenja o novoj američkoj strategiji za Irak. Jedan od najoštrijih kritičara vladine politike u Iraku je senator iz Massachusettsa Edward Kennedy. On je predložio zakonodavnu mjeru koja bi spriječila slanje pojačanja u Irak bez dopuštenja Kongresa.

Neki tvrde da je ova senatorova ideja protivna američkom ustavu – jer je predsjednik države ujedno i vrhovni zapovjednik oružanih snaga. No, Edward Kennedy naziva Irak 'Vijetnamom Georgea Busha'. On je nedavno u Senatu rekao: 'Naša povijest pokazuje da slanje novih vojnih snaga u rat ne znači istovremeno da ćemo lakše postići naše strateške ciljeve na polju nacionalne sigurnosti. Nove američke snage u Iraku neće doprinijeti snaženju iračke vlade. Pored toga, bespotrebno ugrožavamo živote naših vojnika, koje guramo u lokalni građanski rat.'

Demokratska je stranka predložila izglasavanje rezolucije koja ne bi bila obvezujuća, ali bi tražila od predsjednika da prije slanja pojačanja u Irak zatraži odobrenje Kongresa. Takav bi dokument, vjerojatno, izazvao izvjesne podjele u predsjednikovoj, Republikanskoj stranci – piše list Boston Herald.

XS
SM
MD
LG