Linkovi

Počinje novi saziv američkog Kongresa; demokrati u većini nakon 12 godina


Danas u Washingtonu počinje novi saziv američkog Kongresa, 110. po redu. Po prvi put u 12 godina, Demokratska stranka ima većinu u oba doma Kongresa.

Demokrati na vrhu svog dnevnog reda imaju domaće teme – provedbu naputaka neovisne komisije koja je istraživala okolnosti pod kojima su se dogodili teroristički napadi od 11. rujna, povećanje minimalne nadnice te ublažavanje saveznih zakona o financiranju znanstvenih istraživanja na matičnim stanicama.

U vezi s američkom misijom u Iraku, demokrati kažu da žele čuti prijedloge predsjednika Busha. Bijela je kuća najavila da će predsjednik ovaj mjesec objaviti neke promjene u strategiji za Irak.

U Senatu Sjedinjenih Država, Demokratska stranka ima 51 mjesto a republikanci 49. Situacija se ponešto zakomplicirala prije nekoliko tjedana, kada je demorkatski senator Tim Johnson imao krvarenje u mozgu te se od tada nalazi u bolnici. Ako Johnson ne bude mogao odslužiti svoj mandat, demokrati bi mogli izgubiti većinu u Senatu.

Predsjednik George Bush izjavio je da je spreman surađivati s čelniciam Demokratske stranke u Kongresu. 'Iako se sastav Kongresa promijenio, nije se promijenila obaveza vlade prema građanima' – rekao je predsjednik Bush koji je republikanac.

Bijela kuća će u veljači iznijeti prijedlog petogodišnjeg saveznog proračuna kojem je cilj ukloniti budžetski deficit do 2012. godine.

******

Također s Capitol Hilla – vijest da je protu-ratna aktivistica Cindy Sheehan jučer prekinula tiskovnu konferenciju Demokratske stranke. Cindy Sheehan i nekoliko njezinih kolega uzvikivali su parole protiv rata u Iraku, tražeći od demokrata da 'što prije dovedu vojsku kući'.

Cindy Sheehan je majka američkog vojnika koji je poginuo u Iraku, a najpoznatija je po tome što je dva ljeta za redom 'kampirala' ispred rancha predsjednika Busha u Teksasu, tražeći da se američka vojska povuče iz Iraka.

******

Predsjednik George Bush danas u Bijeloj kući dočekuje njemačku kancelarku Angelu Merkel. Dvoje će državnika razgovarati o bilateralnim odnosima, situaciji na Srednjem istoku te na Kosovu.

Njemačka je kancelarka izjavila nedavno da će jedan od ciljeva predsjedavanja njezine zemlje Europskom unijom biti jačanje transatlantskih veza, pogotovo na području ekonomije.

XS
SM
MD
LG