Linkovi

Obilježavanje godišnjice terorističkih napada u svijetu


Od svjetskih reakcija na petu godišnjicu terorističkih napada na New York i Washington spomenimo odavanje počasti žrtvama na summitu Europske unije i država Azije. Čelnici 38 zemalja – okupljeni u Helsinkiju - odali su počast minutom šutnje, te iskazali svoju odlučnost da se suprotstave terorizmu.

U zajedničkom priopćenju sudionika summita navodi se da napadi od 11. rujna 2001. 'pokazuju da je terorizam prijetnja svim državama i svim narodima.'

U Njemačkoj, papa Benedikt održao je misu tijekom koje je izmoljena i molitva za mir u svijetu.

Iz Hrvatske – Glas Amerike primio je elektronsku poruku od Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko, u kojem se navodi da su, prije pet godina, 'hrvatski vatrogasci prvi na svijetu svojim newyorškim kolegama izrazili žaljenje' zbog žrtava u njihovim redovima.

'I dok obični stanovnici bježe od opasnosti, vatrogasci ulaze u opasnost, spašavajući ljude i imovinu, bez obzira na rasu, vjeru ili političku orjenatciju. I tu je najveća vrijednost žrtve poginulih newyorških vatrogasaca, jer su svoje živote stavili na oltar ljudske humanosti. Obilježavajući 11. rujan, mi vatrogasci sjećamo se svih nevinih žrtava u WTC-u, ali posebnu počast odajemo svojim poginulim kolegama, newyorškim vatrogascima' – navodi se u poruci DVD Jastrebarsko.

U Moskvi je - kako javlja Lisa McAdams - održana komemoracija na kojoj su se okupili brojni ruski građani kao i Amerikanci koji žive u glavnom gradu Rusije, među njima i veleposlanik Sjedinjenih Država William Burns.

U američkom veleposlanstvu u Londonu za danas je planirano polaganje vijenca.

Veleposlanik Sjedinjenih Država u Keniji Michael Ranneberger sudjelovao je na komemoraciji plemena Masai čiji poglavice – kako se navodi - obiteljima žrtava terorističkih napada planiraju poslati 14 grla stoke.

XS
SM
MD
LG