Linkovi

Trgovina The Chelsea Jeans - eksponat na izložbi posvećenoj žrtvama terorističkih napada


Mala trgovina s odjećom na Manhattanu - koja je nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. postala svojevrsni improvizirani spomenik žrtvama terorizma - središnji je eksponat na izložbi povodom pete godišnjice ovog tragičnog događaja.

Izložba je upečatljiv podsjetnik na događaje 11. rujna. Među izlošcima je i cijeli izlog trgovine The Chelsea Jeans. Odjeća jarkih boja prekrivena je debelim slojem sivog pepela s ruševina obližnjeg Svjetskog trgovinskog centra.

Vlasnik trgovine David Cohen kaže da je odlučio ostaviti dio dućana netaknut ponukan uspomenama koje su sačuvane u toj prašini: "Sjećam se jedne gospođe koja je došla sa svojim sinom i pitala da li može uzeti malo pepela. Dućan je sav bio u pepelu i ona je njime napunila šalicu za kavu. Kad sam je upitao što će joj to, rekla mi je da je njen muž bio u jednom od nebodera i da ga ne mogu naći, te da je htjela imati barem nešto za uspomenu."

Izložbu je postavilo Povijesno društvo New York Cityja, pod naslovom 'Elegija i Prašina: 11. rujan i memorijal Chelsea Jeans'. Kustos Alan Balicki kaže da izložba predstavlja pomak u odnosu na druge izložbe o terorističkim napadima na New York: "Većinu drugih izložbi sačinjavaju fotografije i predmeti pronađeni na ruševinama Nulte točke. Naši eksponati predstavljaju drugačiji podsjetnik na jedno vrijeme, na drugačiji način od ostalih izložbi."

Nakon napada, prašina s ruševina je proglašena toksičnim materijalom, opasnim po život. Kuratorica izložbe Amy Weinsten kaže da je zbog toga posebna pažnja posvećena zaštiti posjetitelja te da su izlošci hermetički zatvoreni pleksiglasom. Nadalje, prašina s Nulte točke 'ne predstavlja samo povijest već i da je za neke ljude i sveta materija'. "Ne znamo što se točno nalazi u svakom malom uzorku prašine, te smo odlučili da se prema njoj odnosimo s štovanjem, jer ako ništa drugo, ona simbolizira tri tisuće ljudi koji su izgubili živote u napadima na Svjetski trgovinski centar" - kaže Amy Weinstein.

Ostakljene izloške prate i fotografije koje prikazuju slijed događaja i posljedice napada 11-tog rujna, a tu je i video snimka koja dokumentira raščišćavanje i rekonstrukciju izloga trgovine The Chelsea Jeans. Izložba je dio napora Povijesnog društva New York Cityja da javnost još bolje informira o posljedicama napada od 11 rujna 2001. godine.

XS
SM
MD
LG