Linkovi

Cheney: 'Nije slučajno da u proteklih pet godina nije bilo novog terorističkog napada na američkom tlu'


Američki dopredsjednik Dick Cheney branio je rat u Iraku i ostale mjere poduzete protiv terorista uz objašnjenje da su dovele do poboljšanja sigurnosti u Sjedinjenim Državama. U interviewu za TV mrežu NBC dopredsjednik je rekao da nije slučajno da pet godina nakon terorističkih napada od 11.rujna nije bilo novog napada na američkom tlu.

Dick Cheney je rekao da je borba protiv terorista pojačana formiranjem Ministarstva domovinske sigurnosti te programima praćenja i promatranja terorističkih aktivnosti kod kuće i u inozemstvu te ispitivanjem onih koji su uhićeni ili zatvoreni u ratu protiv terorizma. Dopredsjednik je izjavio da su Sjedinjene Države sigurnije zahvaljujući i aktivnoj vanjskoj politici. «Mislim da je dio onoga što smo dobro napravili bila odluka da povedemo rat protiv neprijatelja, a ne da cijelu stvar promatramo kao policijski problem. Dobro je da smo aktivno i agresivno krenuli protiv zemalja koje su pokrovitelji terorizma, kao što su Afganistan i Irak.»

Dopredsjednik Cheney je dodao da bi bilo kakav znak da Amerikanci popuštaju u Iraku i Afganistanu mogao osmjeliti teroriste i potkopati američke saveznike u muslimanskom svijetu.

Međutim, nastavak borbi u Iraku mnoge brine, uključujući i Thomasa Keana, predsjednika Komisije za ustanovljavanje uzroka terorističkih napada od 11.rujna: «Mi smo sada u teškoj situaciji i izvan svake sumnje je da je rat u Iraku radikalizirao stanovništvo tog područja. Ukoliko to postane građanski rat, onda postoji mogućnost da se prošiti izvan iračkih granica. To je vrlo opasna situacija, a u takvoj situaciji i u toj regiji, terorizam ima plodno tlo.»

Još jedan član spomenute komisije, Richard Ben-Veniste, rekao je da su američki problemi u Iraku odvratili pozornost s jednog od primarnih ciljeva predsjednika Busha nakon terorističkih napada na Ameriku: «Još nismo ubili ili uhvatili Osamu bin Ladena i on je i dalje središnji fokus za islamske radikale koji nas žele poubijati. Rat u Iraku je regrutni plakat za đihadiste diljem muslimanskog svijeta i sada imamo znatno veći broj terorista nego prije 11.rujna 2001.godine.»

Gostujući na CNN-u, američka državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila da Sjedinjene Države neće prekinuti potragu za bin Ladenom, ali je naglasila da terorističku prijetnju ne predstavlja samo on: «Nastavit ćemo lov za njim, ali isto ćemo tako nećemo zaboraviti da to nije lov samo na jednog čovjeka. Ovdje je riječ o onesposobljavanju al-Qaidine organizacije i njezinih kapaciteta da nas povrijedi» - izjavila je Condoleezza Rice.

XS
SM
MD
LG