Linkovi

'Je li u posljednjih pet godina Amerika postala sigurnija ili nesigurnija?' - ključno pitanje izbora za Kongres


Dva mjeseca prije kongresnih izbora, koji će se održati 7. studenoga, bitka za kontrolu nad američkim Kongresom se intenzivira. Kako javlja Jim Malone, rat u Iraku i globalni rat protiv terorizma u središtu su izbornih kampanja.

Republikanci imaju većinu u oba doma američkog Kongresa od 1994. godine. Oporbeni demokrati vjeruju da je ova godina njihova najbolja prilika do sada da preuzmu većinu barem u jednom od domova, a možda i u oba.

Ankete pokazuju da će demokrati osvojiti neka mjesta koja su do sada drži republikanci, zbog nezadovoljstva javnosti ratom u Iraku, ali i zbog zabrinutosti ekonomskom situacijom te zbog razmjerno niske popularnosti predsjednika Busha.

Posljednjih nekoliko dana predsjednik je održao niz govora kako bi naglasio pitanje globalnog rata protiv terorizma, područja u kojem republikanci vjeruju da imaju prednost pred demokratima. "Radi se o velikoj ideološkoj bitki 21. stoljeća koja traži odgovor naše generacije" - ovako je razlike između dviju stranačkih opcija nedavno opisao predsjednik Bush.

On tvrdi da su Sjedinjene Države danas sigurnije nego prije terorističkih napada 11. rujna 2001. godine.

No demokrati se ne slažu s takvom ocjenom. Oni tvrde da je rat u Iraku samo odvukao pozornost s rata protiv terorizma te da Amerika danas nije sigurna koliko bi trebala biti. Harry Reid, čelnik demokrata u Senatu, nedavno je izjavio: "Republikanci su već previše puta igrali na ovu kartu. Ovakve govore davali su i prije, a nema tog govora na svijetu koji će promijeniti ono što se događa u Iraku. A kao što smo čuli, na terenu, u Iraku, nije baš ugodno."

Demokrati su podijeljeni oko toga što bi trebalo učiniti oko Iraka. Neki favoriziraju određivanje vremenskih okvira za povlačenje američkih vojnika dok mnogi drugi tvrde da bi to uputilo pogrešnu poruku pobunjenicima i teroristima unutar Iraka. Politički analitičari predviđaju da će predsjednik Bush i njegove republikanske pristaše pokušati skrenuti pozornost na globalni rat protiv terorizma u preostala dva mjeseca do izbora.

David Rhode, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Duke u Sjevernoj Karolini, kaže: "Jedino pitanje u kojem republikanci imaju prednost pred demokratima jest globalni rat protiv terorizma. U svim domaćim pitanjima značajnu prednost imaju demokrati. Čak i po pitanju Iraka, sve ankete koje sam vidio pokazuju da javnost vjeruje kako bi demokrati obavili bolji posao od republikanaca."

Ankete također ukazuju da će birači možda težiti promjeni na izborima u studenome zbog sve većeg nezadovoljstva ratom u Iraku i ekonomijom. Thomas Mann politički je stručnjak Instituta Brookings u Washingtonu. On vjeruje da bi ovogodišnji izbori mogli predstavljati signal političke promjene u glavnom američkom gradu: "Američki parlamentarni izbori, koji se održavaju sredinom predsjedničkog mandata, obično su vezani uz lokalna zbivanja i politiku. No jednom kad su građani ljuti onda takvi izbori predstavljaju referendum o stranci koja obnaša vlast."

Analitičar sa sveučilišta Duke David Rohde kaže da su demokrati, kako sugeriraju ankete, u situaciji da mogu osvojiti 15 mjesta u Zastupničkom domu i preuzeti kontrolu nad tim kongresnim domom koji ima 435 članova. "U Zastupničkom domu stvari se odvijaju na štetu republikanaca. Sve više izbornih nadmetanja u kojima su republikanci bili gotovo sigurni pobjednici postaje neizvjesno" - kaže David Rhode.

Većina stručnjaka vjeruje da će demokrati imati znatno teži zadatak u osvajanju kontrole nad Senatom. Demokrati trebaju osvojiti šest mandata, a da istodobno ne izgube ni jedan, kako bi pobjedili u Senatu. Ove godine izbori će se održati za 33 senatska mjesta od kojih sada demokrati drže 18, a republikanci 15.

XS
SM
MD
LG