Linkovi

Papa 'duboko žali' što je njegova izjava o jihadu razljutila muslimane


Papa Benedikt je izjavio da 'duboko žali' zbog toga što su njegove izjave o islamu isprovocirale srdžbu muslimana, koji smatraju da je njima nanesena uvreda njihovoj vjeri.

Papa je rekao da su njegove riječi, izgovorene u nastupu na jednom njemačkom sveučilištu prošli tjedan, sadržavale navode iz jednog srednjevjekovnog teksta, te da 'taj citat ne izražava i njegovo osobno mišljenje o islamu'.

Papa je dodao da je njegov govor predstavljao 'poziv na iskren dijalog kršćanstva i islama, uz uzajamno poštivanje'.

Vatikan je jučer također priopćio da papa Benedikt iskreno žali zbog toga što su njegove riječi uvrijedile Muslimane. Sveta je stolice time odgovorila na žestoke reakcije muslimanskog svijeta na govor koji je papa održao u Njemačkoj u kojem je jihad, sveti rat, i neka od učenja propoka Muhameda nazvao 'đavolskim i nehumanim'.

Kako iz Rima javlja Sabina Castelfranco, u podužoj izjavi koji je dao novi vatikanski državni tajnik, kardinal Tarcision Bertone ističe se da je papina namjera bila diskusija o odnosu religije i nasilja i da jasno istakne kako se nasilje ne može opravdati vjerskim razlozima. Kardinal Bartone je dodao kako papa Benedikt iskreno žali ako su njegove riječi ikoga uvrijedile i istakao kako je papino mišljenje o Muslimanima i dalje u skladu sa učenjem Vatikana koji cijeni Muslimane.

Papine riječi vezane za sveti rat izrečene u govoru danom za vrijeme svog posjeta Njemačkoj, uzrokovale su gnjev muslimana diljem svijeta i dovele do njihovih traženja da se papa Benedikt osobno ispriča. Naime, u tom je govoru papa citirao malo poznati tekst koji datira iz srednjeg vijeka, tekst koji se pripisuje jednom bizantinskom vladaru koji opisuje neka od učenja začetnika sslama kao 'đavolska i nehumana'.

Vatikan sada ističe da je svrha ovog citata bila da se istakne nespojivost između vjere i nasilja i da se citat ne može izvaditi iz konteksta cijelog govora. Javnu je podršku papi Benediktu dala njemačka kancelarka Angela Merkel rekavši da je papina poruka potpuno krivo shvaćena.

Još je uvijek nejasno da li će riječi vatikanskog Državnog sekretara uspjeti smiriti gnjev muslimanske zajednice.

Egipatska organizacija Muslimansko bratstvo, vrlo je brzo nakon izjave kardinala Bertonesa objavila kako kardinalov govor nije dostatan i da očekuju osobnu ispriku od pape. Jučer su na Zapadnoj obali dvije katoličke crkve pogođene molotovljevim koktelima. Šteta nije bila velika, ali napad je jasno pokazao koliki je gnjev muslimana.

Javni izljevi gnjeva zabilježeni su jučer i u kašmirskom gradu Srinagaru u kojem su stotine muslimanskih žena prosvjedovale protiv pape uzvikujuči 'Dole papa' i 'Neka vječno živi islam'. A turska vlada je rekla da neće tražiti od Vatikana da otkaže zakazanu posjetu u studenom. Značaj je ove posjete što bi trebala biti prva službena papina posjeta jednoj muslimanskoj zemlji.

XS
SM
MD
LG