Linkovi

Komemoracije u počast žrtvama terorističkih napada na New York i Washington


Minutom šutnje i čitanjem imena tisuća žrtava, u Sjedinjenim se Državama obilježava peta godišnjica terorističkih napada na New York i Washington.

Predsjednik George Bush jutros se sastao s newyorškim vatrogascima i policajcima. Obilježen je posebno trenutak u 8 sati i 46 minuta kada je prvi oteti avion udario u jednu od zgrada Svjetskog trgovinskog centra.

Na Nultoj točki, gdje su se nekoć uzdizali 'neboderi blizanci', obitelji žrtava podsjetile su se svojih najmilijih.

Gradonačelnik New York Cityja Michael Bloomberg izjavio je da je Amerika, pet godina nakon terorističkih napada al-Qaide, ujedinjena.

Predsjednik George Bush iz New York Cityja odlazi u Washington, gdje će nazočiti komemoraciju u Ministarstvu obrane, koje je 11. rujna 2001. također bilo napadnuto.

U 9:37 - kada je prije pet godina oteti avion udario u Pentagon - održana je pred Ministarstvom obrane minuta šutnje, na komemoraciji kojoj su bili nazočni ministar obrane Donalrd Rumsfeld i dopredsjednik Sjedinjenih Država Richard Cheney. U ministarstvu obrane su 11. rujna 2001. godine poginule 184 osobe.

Predsjednik odlazi i na komemoraciju u mjesto Shanksville, u Pennsylvaniji, gdje se srušio četvrti oteti zrakoplov.

Predsjednik ne planira govoriti niti na jednoj od komemoracija, no obratiti će se naciji večeras, u televizijskom govoru. U kraćem intervjuu za mrežu NBC, predsjednik je rekao da tog jutra prije pet godina, naravno, nitko nije mogao očekivati da će se - pet godina kasnije - 150 tisuća američkih vojnika boriti u Iraku i Afganistanu. No, kako je rekao, već prvog dana nakon terorističkih napada na New York i Washington, 'postojala je odlučnost da se protiv počinitelja povede rat. 'Bio sam od početka svjestan da će zemlji biti potrebna velika odlučnost. Imamo posla s hladnokrvim ubojicama; s takvom se vrstom ljudi Amerika nije konfrontirala već duže vrijeme' - rekao je predsjednik George Bush.

Predsjednik je - kako iz Bijele kuće za Glas Amerike izvješćuje Paula Wolfson, izjavio da je Amerika danas 'sigurnija, ali ne i sigurna'. 'Teroristi će doživjeti konačni poraz onda kada njihova ideologija mržnje bude poražena od ideologije nade' - rekao je američki predsjednik.

U napadima prije pet godina poginulo je gotovo tri tisuće ljudi.

Komemoracije se danas održavaju i u nizu stranih zemalja, među ostalim u Rusiji i Britaniji.

Predsjednik George Bush večeras će se putem televizije obratiti naciji, povodom pete godišnjice terorističkih napada na New York i Washington.

XS
SM
MD
LG