Linkovi

Sastanak Rice-Annan - 'pokušaj pronalaženja zajedničkog stava' o primirju na Srednjem istoku


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda poziva na trenutni prestanak neprijateljstava između Izraela i libanonske šijitske milicije Hezbollah, kako bi se diplomaciji pružila prilika da dođe do rješenja krize.

Govoreći pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, Annan je rekao da Izrael koristi prekomjernu silu u Libanonu, ali, isto tako, da Hezbollah provocira Izrael, te da mora odmah osloboditi dvojicu otetih vojnika. Glavni tajnik poziva na postavljanje međunarodnih postrojbi u južni Libanon, kao i na održavanje međunarodne konferencije o rokovima u kojima će Libanon preuzeti kontrolu nad čitavim svojim teritorijem.

Američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima John Bolton izjavio je nakon toga da primirje nije dugoročno rješenje. Izraelski veleposlanik pri svjetskoj organizaciji kaže da Kofi Annan nije govorio o uzrocima krize. Izraelski je diplomat rekaod a su uzroci krize - teror, Iran i Sirija. Te su dvije zemlje glavna podrška Hezbolle.

Državna tajnica Condoleezza Rica već je ranije izjavila da Sjedinjene Države preferiraju da do primirja dođe tek 'kad se steknu uvjeti'. Američki dužnosnici kažu da neće Izraelu govoriti kako da postupa.

Državna tajnica Rice i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan sastaju se tijekom dana u New Yorku, u pokušaju da predstave zajednički stav. Razgovorima će prisustvovati i glavni europski diplomat Javier Solana.

******

Američki marinci iskrcali su se na plažu blizu Bejruta kako bi pomogli u evakuaciji tisuća Amerikanaca zatečenih u Libanonu. Rano jutros, iskrcalo se četrdesetak marinaca koji su već pomogli u prebacivanju tisuću američkih državljana na brod USS Nashville, koji ih je prebacio na Cipar.

Očekuje se da će masovna evakuacija Amerikanaca potrajati nekoliko dana. Prva evakuirana skupina danas je stigla u Sjedinjene Države.

Čarter brodovi europskih i drugih zemalja također odvoze strane državljane iz Libanona. Filipini – čijih 30 tisuća državljana radi u Libanonu -, jednako kao i Bangladeš, apelirali su na pomoć u evakuaciji njihovih državljana.

XS
SM
MD
LG