Linkovi

'Miloševićeva smrt ne smije dovesti do toga da Britanija izbjegne odgovornost zbog toga što mu je pomagala'


Smrt Slobodana Miloševića navela je britanskog novinara Johanna Harija da podsjeti na – kako tvrdi – 'sramnu politiku' vlade Johna Majora na Balkanu, početkom devedesetih. Johann Hari u londonskom listu Independent piše da je London pomogao Miloševiću da provede genocid u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

U Srbiji se najčešće govori o Rusiji kao velikom prijatelju, no ako je vjerovati londonskom novinaru Johannu Hariju, Miloševićevom projektu 'velike Srbije' prije petnaestak godina najviše je pomogla Britanija.

Johann Hari je autor članka pod naslovom 'Miloševićeva smrt ne smije dovesti do toga da Britanija izbjegne odgovornost zbog toga što mu je pomagala u njegovim zločinima', koji je objavio britanski dnevnik Independent.

Johann Hari objašnjava kako je, po njegovom mišljenju, London pomogao Beogradu: "Vlada Johna Majora bila je glavni pristaša uvođenja embarga na prodaju oružja. Ta mjera Ujedinjenih naroda zacementirala je srpsku vojnu nadmoć. I Kofi Annan je kasnije priznao da je time Bosni i Hercegovini bilo zanijekano legitimno pravo na samoobranu."

Johann Hari tvrdi da je vlada Bosne i Hercegovine zbog toga svojevremeno razmatrala mogućnost da Britaniju tuži Međunarodnom sudu pravde. London je također aktivno obeshrabrivao vojnu intervenciju NATO saveza – kaže naš sugovornik. Službeni razlog za ovakvu politiku Londona bila je činjenica što su od 1992. u Bosni i Hercegovini bile stacionirane britanske mirovne snage – koje bi se, navodno, našle u opasnosti ako bi Zapad napao bosanske Srbe.

"Tadašnja konzervativna vlada tvrdila je da se treba intervenirati jedino ako je ugrožen vrlo usko definirani britanski nacionalni interes. A njega na Balkanu navodno nije bilo. Uz to, među visoko pozicioniranim političarima i diplomatima postojao je gotovo rasistički stav prema svima na Balkanu. Britanski veleposlanik u Beogradu ovako je Johnu Majoru objasnio situaciju u Jugoslaviji koja se raspadala – 'prvo što morate znati je to da je riječ o narodima koji vole jedni drugima rezati glave'" - kaže Johann Hari.

Ukratko, 'svi su oni isti' – na taj je način, tvrdi Johann Hari, London gledao 'i na žrtve i na počinitelje zločina, i na one koji su se branili i na one koji su napadali'.

Hari podsjeća da je u vrhovima britanske diplomacije uvijek postojala simpatija prema Srbiji, kojoj je – kako kaže – London namijenio ulogu 'discipliniranja divljih balkanskih naroda'. Uz tadašnjeg premijera Johna Majora, Johann Hari u članku u Independentu navodi i druge članove njegove vlade koji su – kako tvrdi – 'Beogradu olakšali genocid': ministre vanjskih poslova Johna Hurda i Malcolma Rifkinda te mirovnog posrednika Europske unije na Balkanu, lorda Carringtona. I

ako sumnja da će se to dogoditi, Johann Hari smatra da bi se ove bivše političare u Britaniji trebalo pozvati na odgovornost, kako bi se sa zemlje 'sprala sramota'.

XS
SM
MD
LG