Linkovi

Carla Del Ponte: šteta što Milošević nije doživio svoju presudu


Svjetski čelnici izražavaju razočaranje što Slobodan Milošević, koji je jučer preminuo u zatvoru, nije živio dovoljno dugo da čuje presudu o više od 60 optužbi za ratne zločine. Glavna tužiteljica Haškog tribunala, Carla Del Ponte, nazvala je smrt bivšeg jugoslavenskog predsjednika žalosnom vijesti za sve preživjele i sve žrtve koje su očekivale pravdu. Ona je dodala da je kraj ovog četiri godine dugog sudskog procesa koji je koštao 1,2 milijuna dolara, bio samo nekoliko tjedana daleko. Gospođa Del Ponte je rekla da će tribunal i svjetska zajednica osigurati da se drugi zločinci, kao što su Radovan Karadzic i Ratko Mladić, dovedu pred lice pravde.

Američko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je Milošević najviše odgovoran zbog nasilnog raspada bivše Jugoslavije i da podržava budući miroljubivi napredak srpskog naroda.

Obdukcija tijela Slobodana Miloševića obavit će se danas ne bi li se ustanovio uzrok smrti. Obdukciju će obaviti nizozemski stručnjaci, ali pristup patologu iz Srbije je isto dozvoljen. Glasnogovornica tribunala je rekla da nema razloga vjerovati da je Milošević počinio samoubojstvo.

Slobodan Milošević preminuo je u 64-oj godini života. Zadnjih pet godina života proveo je u nizozemskom zatvoru za koji mnogi kažu da je izgledao više kao hotel kad se uzme u obzir da se radi o osobi optuženoj za ratne zločine. Milošević je živio u prostoriji veličine 5 sa 3 metra u kojoj je imao televiziju, stol i privatnu kupaonu. Najveći je dio dana provodio izvan te prostorije u dijelovima zatvora koje je dijelio sa ostalim zatvorenicima.

Članovi srpske Socijalističke partije pozivaju da se tijelo Slobodana Miloševića pokopa u Srbiji. Za sada još nema službene objave o tome gdje će biti pokopan.

XS
SM
MD
LG