Linkovi

Carla del Ponte žali što nije dovršeno suđenje Miloševiću


U Haagu se nestrpljivo očekuje nalaz forenzičara o uzroku Miloševićeve smrti. Glavna tužiteljica žali što suđenje nije završeno.

'Šteta da Milošević nije dočekao presudu no ima načina da bude pravde za žrtve jer kasnije ove godine počinje proces osmorici viših dužnosnika za srebrenički genocid. Nadalje, također u ovoj godini, još šest bivših visokih srpskih dužnosnika biti će suđeno za Kosovo. No, glavni su počinitelji još na slobodi i sada, više nego ikada, očekujem da Srbija konačno uhiti Mladića i Karadžića' - dio je izjave Carle del Ponte.

Glavna tužiteljica podsjetila je da je optužba u suđenju Miloševiću izvela 295 svjedoka i podastrijela pet tisuća različitih dokaza. Nadalje, upozorava del Ponteova, sudsko je Vijeće odbacilo u lipnju 2004. godine Miloševićev zahtjev za oslobađanjem radi nedostatka dokaza, svih je 66 točaka optužnice, uklučivši genocid poduprijeto dokazima. Nakon 466 radnih dana tempom četiri sata dnevno preostalo je četrdesetak sati za zaključenje suđenja.

U dolazećim ćemo danima odlučiti kako ćemo dalje tretirati ovaj proces, najavio je predsjednik Tribunala Fausto Pocar.

Glavna tužiteljica ne smatra da je suđenje bilo predugačko. 'Željeli smo iznijeti činjenice', obrazložila je, 'napraviti zapis svega ovoga, ovo je suđenje radi žrtava a Tužiteljstvo u njemu u zastupa žrtve i preživjele zločina. Želja da se učini objektivan zapis razlog je što na suđenju Miloševiću nije korištena formula, kako je netko od novinara opisao, 'Al Capone ili Saddam', suđenje za samo jedan ili dva slučaja.

"Nije to pitanje osude nego pitanje činjenica. Važno je da žrtve znadu što se dogodilo, zato smo imali 66 a ne jednu točku optužnice; procedura jeste bila duga ali ni danas ništa od nje ne bih mijenjala jer je to bio pravi način" - kazala je. Spekulacije da se Milošević možda ubio nisu utihnule - a glavna ih je tužiteljica spomenula u interviewu talijanskoj La Republici.

"Čekamo rezultate obdukcije" - kaže Carla del Ponte.

Budući da mrtvozornik nije bio u stanju ustvrditi uzrok smrti, po nizozemskim zakonima po kojima se ravna Tribunal određena je autopsija. Nizozemski forenzički institut objavit će nalaz od čega je umro najpoznatiji haaški zatvorenik vjerojatno danas navečer ili najkasnije u ponedjeljak ujutro a toksikološki nalazi biti će poznati tokom tjedna.

Naravno, i dalje kolaju priče Miloševićevog pravnog savjetnika Tomanovića kako je optuženik sumnjao da ga truju jer su mu u krvi navodno nađene visoke količne lijeka protiv tuberkuloze i lepre. Specijalisti će sve objasniti, smiruje igru tužiteljica. Uzgred, na svu galamu da nije primjereno liječen i da su ga u Haagu ubili imala je kratak komentar, sudsko je Vijeće temeljem mišljenja specijalista odlučilo što je odlučilo - Milošević je imao tretman u Nizozemskoj stoga nije bilo potrebe slati ga na isti u Rusiju.

XS
SM
MD
LG