Linkovi

Slobodan Milošević umro prirodnom smrću


Slobodan Milošević umro je prirodnom smrću u svojoj ćeliji u UN-ovoj jedinici za pritovr Scheveningen. Po šturome priopćenju iz Tribunala dade se zaključiti da ga je smrt našla u snu. U redovnoj kontroli između 9.00 i 9.30 sati zatvorski je čuvar otkrio beživotno tijelo. Optuženik je bio mrtav već nekoliko sati. Iz priopćenja se može sastaviti scenarij zbivanja.

U redovnoj kontroli zatvorski stražar ulazi u ćeliju, nalazi beživotnog otpuženika, alarmira nadležne i liječnike koji su mogli samo konstatirati smrt. Miloševiševa je ćelija s 24-satnim video-nadzorom radi mogućnosti samoubojstva optuženika te se sotga pretpostavlja da je stražarima bilo čudno Miloševićevo predugačko mirovanje. Naložena je autopsija i toksikološka analiza a predsjednik Tribunala sudac Fausto Pocar zatražio je, kao i nekidan u slučaju Babićevog samoubojstva, punu istragu.

Milošević je duže vrijeme pobolijevao, radi njegovog slabog zdravstvenig stanja proces se odužio i napredovao usporenim tempom nastojeći uvažiti odluku optuženika da se brani sam i ograničenja stvorena Miloševićevim kardiovaskularnim problemima. Suci su nedavno odbili njegov zahtjev da se liječi u Moskvi. Sam je optuženik u nekoliko navrata dolazio u sukob sa sucima jer se nije pridržavao određene mu terapije koristeći nedozvoljene lijekove.

Njegov je pravni pomoćnik Steven Key izjavio da mu je klijent bio spreman do kraja se boriti kako bi dokazao nevinost po 66 točaka optužnice – i ni izdaleka nije razmatrao opciju suicida. Smrt glavne haaške zvijezde prije zaključenja procesa i izricanja presude zaista će predstavljati velik udarac Tužiteljstvu i nakani kaznenog suda da se pred sudskim Vijećem, uz svjedoke, učini objektivan, povijesni zapis zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije.

Stoga nije isključeno da se sve ovo sakupljeno tokom četverogodišnjeg suđenja – proces Miloševiću startao je u veljači već jako daleke 2002. godine – ipak zaokruži poklanjanjem pažnje Tužiteljstva nekome od članova zajedničkog kriminalnog pothvata iz Miloševićevog najužeg kruga. Neki su svjedočili u Haagu, poput Borisava Jovića ili Branka Kostića a Momir Bulatović je sljedećeg tjedna trebao istupiti kao svjedok obrane. Ne trebam ni isticati da je smrt Miloševiša udarna vijest u svim europskim medijima.

XS
SM
MD
LG