Linkovi

Žužul: 'Da je Milošević umro prije 15 godina, puno bi zla bilo spriječeno'


Bivši hrvatski minsitri Miomir Žužul i Mate Granić zajedno su s pokojnim Slobodanom Miloševićem bili aktivni sudionici mirovnih pregovora u Daytonu i konzekutivnog mirovnog sporazuma.

Bivši ministar vanjskih poslova, a danas posebni savjetnik za vanjsku politiku HSP-a Mate Granić vjeruje da smrt Slobodana Miloševića neće imati gotovo nikakav utjecaj na daljnji razvoj događaja u regiji.

Mate Granić: Umro je jedan čovjek koji je bio jedan od najvećih ratnih zločinaca našeg vremena, čovjek koji je najodgovorniji za ratove na području bivše države, posebno u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, ali i u Sloveniji. Čovjek koji nije držao niti do demokracije niti do ljudskih prava, koji se borio za ideju Velike Srbije, ali još više od toga za golu vlast. Čovjek čije je djelovanje doprinijelo velikim stradanjima, razaranjima, on je čovjek koji je optužen za genocid i žao mi je da nije dočekao kraj suđenja I pravomoćnu presudu.

Miomir Žužul bio je također šef hrvatske diplomacije, a u vrijeme Daytonskih pregovora bio je veleposlanik u Ženevi i posebni izaslanik predsjednika Tuđmana za te pregovore. Potom je bio i hrvatski veleposlanik u Washingtonu, a danas je saborski zastupnik.

Miomir Žužul: Da se ta smrt dogodila prije 15 godina, onda bi puno zla bilo spriječeno, jer za samim Miloševicem, svi ljudi koji žele mir i stabilnost u ovom dijelu svijeta neće i ne mogu žaliti jer je evidentna činjenica da je on bio inicijator, odnosno jedan od inicijatora i voditelj svih zločina koji su se dogodili na području bivše Jugoslavije. Znači, mislim da je sa te strane prekasno otišao, međutim, sa druge strane je šteta da Sud neće uspjeti završiti ono sto bi trebao završiti jer će zauvijek ostati jedna nedorečena priča. Ja bih osobno puno radije htio vidjeti da je on osuđen za sve ono sto je napravio. Mislim da bi time Sud ispunio ono radi čega je uspostavljen i da bi se pravda na najbolji način zadovoljila.

XS
SM
MD
LG