Linkovi

Patolozi: Milošević umro od srčanog udara


Misterij je dijelom riješen – Slobodan Milošević umro je u snu od srčanog udara, nalaz je patologa. Autopsija je obavljena u nizozemskom forenzičkom institutu u Haagu, radili su je domaći specijalisti uz prisustvo dvojice kolega pristiglih iz Beograda. Početak autopsije kasnio je sat i pol jer je u hodu odlučeno da se čitav njezin tok snimi tako da je rutinski , po pravilu četverosatni posao zaključen oko 20 sati u nedjelju.

Tribunal je primio sažetak rezultata autopsije, kaže se u priopćenju iz kaznenog suda. Prema patolozima, uzrok smrti Slobodana Miloševića je infarkt miokarda. Patolozi su nadalje identificirali dvije srčane mane od kojih je patio Milošević i kojima se dade objasniti srčani udar. To je sve. Sada se čeka idući rezultat, toksikološki.

Na njega se ne bi trebalo predugo čekati, stručnjaci uvjeravaju da je za ove testove potreban dan, ne više, tako da je javnosti zaintrigiranoj pričom je li otrovan ili nije, da li se ubio ili ga je izdalo srce iz suda obećano kako će joj rezultati biti dostupni što je moguće prije. Najraniji je termin ponedjeljak popodne. Iz Tribunala je također potvrđeno da će Miloševićevi posmrtni ostaci biti predani obitelji u ponedjeljak.

Naravno, i dalje se raspliće – ili zapliće - priča o trovanju, pogotovo što da su neimenovani izvori iz suda opisani kao «savjetnički» potvrdili nizozemskoj NOS televiziji neobjašnjivo prisustvo kemikalija u krvi. Priča se poklapa s onom pravnog savjetnika Miloševićeva Tomljanovića koji je čitav dan pred ulazom u Tribunal mahao Miloševiševim pismom, navodo pisanim dan uoči smrti,a kojim se ruskoj ambasadi u Haagu žalio da ga namjeravaju otrovati.

Već su ranije u Miloševićevom organizmu nađeni tragovi neuobičajenih medikamenata, tvrdi izvor nizozemskoj televiziji – što ima veze s danas već godinu starom pričom da su liječnici otkrili da Milošević ilegalno koristi neprepisane mu lijekove tako da terapija nije davala željene i očekivane rezultate. Skupina žena, nazvana Miloševićev klub obožavateljica, opet se pojavila pred sudskom zgradom paleći svijeće i polažući bukete uz poruke divljenja «najboljem predsjedniku».

Milošević će možda biti vijest dan, dva, ne duže. Jedino što bi ga nakratko moglo vratiti na naslovnice jeste mogući scenarij da suci ipak priznaju da je suđenje zaokruženo i temeljem prikupljenih dokaza donesu nekakvu vrst presude.

XS
SM
MD
LG