Linkovi

Milošević namjerno neutralizirao djelovanje medikamenata


Milošević je namjerno uzimao lijek rifampicin kako bi neutralizirao djelovanje medikamenata za smanjenje njegovih tegoba sa srcem i krvožilnim sustavom, pretpostavljam ili da je htio dokazati da mu liječnici u Haagu ne mogu pomoći i tako sebi osigurati kartu u jednom smjeru za Moskvu ili, pak, da na ovaj način sebi prekrati život. Ovo spekulira toksikolog dr Donald Uges, profesor Sveučilišta u Groningenu, Nizozemska. Doktor Uges je prije dva tjedna analizirao Miloševićevu krv i našao ovaj snažni antibiotik koji se zaista koristi za liječenje tuberkuloze i lepre a usput poništava efekte lijekova za srčane tegobe.

Suci su već jednom, i to javno, iskritizirali Miloševića radi eksperimentiranja s nepropisanim mu lijekovima. Ni tada, kao ni sada, nije nađen odgovor na koje ih je načine dobivao. Istraga možda ni ovoga puta neće otići dalje i tajna će ostati kod – dobavljača. Kao što će bez odgovora proći upit da li je riječ o planu koji je pošao na krivu stranu i predaleko ili se Milošević , dokazani manipulator, zaista ubio u zadnjoj svojoj veikoj predstavi . U koreografiji događanja dan prije smrti rukom je ispisao šest stranica žaleći se da ga truju, pismo je proslijeđeno u Moskvu, u ponedjeljak je stigla potvrda da su ga primili k znanju. I dok dva srpska viša patologa hvale visoku profesionalnost nizozemskih kolega iz tamošnjeg Forenzičkog instituta iz Moskve su se, političari naravno, oglasili zahtjevom da moraju, u svrhu objektivnosti, dobiti uvida u rezultate autopsije.

U haaškom Tribunalu za ratne zločine novinarima su rekli da u ponedjeljak ne očekuju toksikološki nalaz. Inače, čak i površan uvid u rad sudskog Vijeća i njegove odluke upućuje koliku su brigu suci posvećivali optuženikovu zdravlju . Iako je glanvina podataka razumjivo privatna dade se zaključiti da su suci redovno, na svaku Miloševićevu primjedbu, tražili preglede, da su liječnici uredno dolazili, da su pozvani liječnici iz Francuske i Rusije i Srbije. Konačno, i da su, između ostaloga, prije godinu i pol dana suci žestoko iskritizirali optuženika – pacijenta radi upotrebe neautoriziranih lijekova.

Utorak zasigurno neće proteći u iščekivanju odgovora što sadrže toksikološki nalazi: najavljen je potencijalno veoma zanimljiv događaj s dugoročnim posljedicama po kazneni sud – pretres u predmetu protiv Slobodana Miloševića. Na pretresu će se razmatrati opcije što s procesom, da li ga nastaviti obzirom da je stigao na sam kraj i koje je pravno tumačenje razloga za eventualni nastavak , uključujući donošenje neke vrste presude.

XS
SM
MD
LG